INFONET-468X60-BANNER

Državne aktivnosti na podsticanju energetske efikasnosti

01.08.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Ministarstvo rudarstva i energetike Vlade Republike Srbije je, preko svoje Uprave za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti, raspisalo Javni poziv za dodelu sredstava jedinicama lokalne samouprave i gradskim opštinama - u sklopu finansiranja unapređenja energetske efikasnosti u objektima od javnog značaja.

Energetska efikasnost

Energetska efikasnost (Foto: Pixabay)

Predviđeno je da će se za realizaciju Programa finansiranja aktivnosti i mera unapređenje energetske efikasnosti u 2023. godini koristiti sredstva Uprave koja su obezbeđena na osnovu Zakona o budžetu Republike Srbije za 2023. godinu ("Službeni glasnik RS", broj 138/22).

Predmet Javnog poziva (koji je zatvoren 2.6.2023.) je finansiranje projekata unapređenja energetske efikasnosti koji obuhvataju sledeće mere:

1) Unapređenje termičkog omotača zgrade, odnosno svih elemenata zgrade koji razdvajaju unutrašnji grejani prostor od spoljašnjeg prostora i negrejanog prostora zgrade putem:
a) zamene spoljnih prozora i vrata
b) postavljanja termičke izolacije zidova, krova, tavanica iznad otvorenih prolaza, zidova, podova na tlu i ostalih delova termičkog omotača prema negrejanom prostoru
2) Unapređenje termotehničkih sistema zgrade
3) Modernizacija sistema unutrašnjeg osvetljenja u objektima
4) Ugradnja solarnih kolektora u instalaciju za pripremu potrošne tople vode
5) Modernizacija sistema javnog osvetljenja u jedinicama lokalne samouprave
6) Ugradnja solarnih panela i prateće instalacije za proizvodnju električne energije

Kao proizvođač kvalitetnih termoizolacionih materijala i regionalni lider u proizvodnji istih, Austrotherm d.o.o. je posebno zainteresovan za prvu od gore navedenih mera (unapređenje termičkog omotača zgrade) - uz napomenu da Javni poziv dodatno definiše i da mere unapređenja termičkog omotača moraju da se kombinuju sa merama unapređenja termotehničkog sistema zgrada (kotlovi, pumpe, cevna mreža, grejna tela, ventilacija sa rekuperacijom toplote, klimatizacija itd.).

Austrotherm je regionalni lider u proizvodnji termoizolacionih materijala (Foto: Austrotherm)

Ukupno raspoloživa bespovratna sredstva koja se dodeljuju po javnom pozivu iznose do 400.000.000 (četiri stotine miliona) dinara, odnosno 3.500.000€.

U Javnom pozivu je definisano da pravo na podnošenje prijave imaju jedinice lokalne samouprave (opštine, gradovi i grad Beograd) kao i gradske opštine. Određeno je i da za projekte koji obuhvataju gore navedene mere 1, 2, 3, 4 i 6 Javnog poziva vrednost investicije po kvadratno metru neto površine zgrade unutar termičkog omotača (grejana površina) makismalno može iznositi 70.000 dinara bruto (sa uračunatim PDV-om) ako je reč o zgradama grejane površine do 300m2, odnosno 55.000 dinara bruto ako je reč o zgradama grejane površine veće od 300m2.

Kada je u pitanju unapređenje termičkog omotača zgrade kroz postavljanje kvalitetne termičke izolacije na razne konstruktivne elemente objekta, nakon realizacije projekta energetska efikasnost mora biti minimalno unapređena za dva energetska razreda ili da bude svrstana najmanje u energetski razred "C".

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Vlade Republike Srbije je, u sklopu svoje nadležnosti uređenja pravnog i strateškog okvira u oblasti energetske efikasnosti u zgradarstvu, pristupilo izmeni nacionalne regulative, sa ciljem daljeg usklađivanja sa odredbama evropske Direktive o energetskim svojstvima zgrada (2010/31/EU).

"Directive 2010/31/EU of the European Parliament and of the Council of 19 May 2010 on the energy performance of buildings", u daljem tekstu EPBD 2010/31/EU, postoji već punih 12 godina, a obaveza usklađivanja nacionalnog zakonodavstva sa njom proističe iz obaveza Republike Srbije definisanih u okviru Pregovaračkog poglavlja 15 (Energetika) pristupnog procesa države Evropskoj uniji.

U cilju daljeg unapređenja nacionalne regulative u skladu sa odredbama EPBD 2010/31/EU, pomenuto Ministarstvo će obrazovati radnu grupu za izmenu postojećih i izradu novih regulativnih akata iz oblasti energetske efikasnosti u zgradarstvu.

Mesto 1 člana te radne grupe je namenjeno predstavniku Grupacije proizvođača hidro i termoizolacionih materijala, koja deluje pri Privrednoj komori Srbije, u okviru Udruženja za hemijsku, gumarsku industriju i industriju nemetala.

Austrotherm d.o.o. je godinama unazad aktivan član ove Grupacije i sa zadovoljstvom je prihvatio njenu odluku da upravo predstavnik Austrotherm d.o.o. bude izabran za člana radne grupe Ministarstva.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


AUSTROTHERM-300X250-BANNER
REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;