INFONET-468X60-BANNER

FANUC olakšava povezivanje robota i alatnih mašina

28.06.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Pokretanje robota na alatnoj mašini može potrajati dugo ako vezu treba svaki put "ponovo uspostaviti". Da bi uštedeo dragoceno vreme, FANUC je razvio paket QSSR za standardne konfiguracije, što znači "Brzo i lako pokretanje robotike".

QSSR olakšava integraciju robota

QSSR olakšava integraciju robota (Foto: FANUC)

Uz QSSR, FANUC je pronašao rešenje koje olakšava integraciju robota sa alatnim mašinama i pojednostavljuje instalaciju i dalji rad.

Jurgen Barth, šef ključnih kupaca u CNC FANUC u Nemačkoj, opisuje opseg na sledeći način: "Po prvi put se fokusiramo na robotske alate za mašinsku obradu bez puno kontrole i na konfiguracije u kojima nekoliko alatnih mašina pokreće jedan robot. Za ove konfiguracije - robot sa direktnom vezom sa mašinom bez glavnog PLC-a kao najčešća verzija - FANUC je razvio standardizovani interfejs sa QSSR-om. Ovaj interfejs može da pokrije oko tri četvrtine svih konfiguracija. Ako se ograničite na ovo, a ne uključujete sve moguće verzije, koncept je jednostavan i upravljiv."

"Paket je pogodan za povezivanje naših žutih industrijskih robota i zelenih robota koji sarađuju", dodaje Barth.

FANUC započinje praktični rad sa paketima koji pokrivaju uobičajene konfiguracije, odnosno sa uobičajenim robotima kao što su LR Mate 200iD ili M-20iA - za sve robotske mašine. Paketi uključuju robota, robotsku utičnicu, interfejs, kabl i softver. Za ROBOSHOT mašine priprema se verzija sa Delta robotom M-1iA/0.5S. FANUC je već pokazao različite konfiguracije na sajmovima u Japanu i u sopstvenim proizvodnim pogonima. Kao i obično, koriste se testirane kombinacije sa standardnom pouzdanošću.

Iako kombinacija QSSR alata za obradu i priloženog žutog robota preferiraju konvencionalne vijčane spojeve, mobilne kombinacije ne zahteva mehaničku vezu. CR robot se gura ispred mašine (ili automatski putuje na mobilnoj platformi) i postavljen je tako da kamerom detektuje tri fiksne oznake na uređaju. Zatim kontroler robota izračunava tačan položaj i poravnava ga sa položajem alatne mašine tako da obe jedinice rade u jednom koordinatnom sistemu. Nije potrebno dalje prilagođavanje ili ispravljanje položaja.

Uz QSSR jednostavnija je instalacija i dalji rad

Uz QSSR jednostavnija je instalacija i dalji rad (Foto: FANUC)

U idealnom slučaju, "instalacija" robotske automatizacije ne traje duže nego što radnik treba da postavi jedinicu ispred ili na mašinu i poveže mrežni kabl.

QSSR olakšava i ubrzava rad sa alatnim mašinama sa robotskom automatizacijom. Međutim, to ne zamenjuje znanje i iskustvo sistemskih integratora kada traženo rešenje prevazilazi puko povezivanje robota sa alatnom mašinom.

"Brzi početak i lako rukovanje" odnosi se na gotove programe koji se čuvaju u CNC-u kao u biblioteci na primer, i / ili koja vrsta palete se koristi. U ovom slučaju treba uneti samo dimenzije i broj udubljenja kalupa, po mogućnosti visinu sloga paleta ili ležišta.

"Sledeća faza biće softversko rešenje za standardizovani FANUC CNC i vezu robota", predviđa Jurgen Barth. "Pomoću ovog rešenja proizvođači mašina mogu povezati svoje alate uz QSSR." Ovaj alat se nastavlja na postojeća rešenja "Funkcija povezivanja robota".

Robomašine

FANUC je 1972. godine proizveo svoj prvi alat, obradni centar ROBODRILL. Postepeno se dodaje više vrsta mašina. 1975. godine instalirana je prva mašina za sečenje žice ROBOCUT, a 1984. godine u Japanu je instalirana prva mašina za brizganje plastike, potpuno električni ROBOSHOT. Sve ROBOMAŠINE su dostupne u nekoliko serija i veličina.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


TENGE-300X250-BANNER
DOKA-300X250-BANNER
West Balkans Machinery
SSAB-300X250-BANNER
REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;