INFONET-468X60-BANNER

Kako do subvencija za rešavanje stambenog pitanja

18.02.2022.

Vlada je na jučerašnjoj sednici odredila uslove koje treba da ispune porodice da bi imale pravo na pomoć države pri rešavanju stambenog pitanja. Prvi uslov je da porodica ima ili očekuje dete rođeno posle 01. januara 2022. godine.

Novac ilustracija

Subvencije - ilustracija (Foto: Pixabay)

Uslov je i da majka prvi put stiče u svojinu nepokretnost na teritoriji Srbije, kao i da se zahtev podnese u roku od godinu dana od rođenja deteta.

Ova pomoć može se upotrebiti za kupovinu ili izgradnju novog doma, ali i kao učešće u stambenom kreditu. Maksimalni iznos sredstava koji se može odobriti je 20.000 evra, a sredstva će biti obezbeđena iz budžeta.

Oni koji se odluče za izgradnju imaju nekoliko opcija od kojih zavisi visina novca koju mogu da dobiju od države.

Ko se odluči za izgradnju kuće u opštinama koje su utvrđene kao devastirana područja može da računa na subvenciju u visini od 50 odsto od vrednosti radova na izgradnji kuće. Vrednost radova pritom se određuje na osnovu tehničkog opisa sa popisom svih radova i predračunom radova koji je overen od strane odgovornog projektanta.

Za izgradnju kuća u ostalim opštinama, može se računati na pomoć države u visini do 20 odsto od vrednosti radova na izgradnji.

Ukoliko je u pitanju kupovina kuće ili stana, od države je moguće dobiti do 20 odsto vrednosti nepokretnosti. Vrednost pritom procenjuje nadležni poreski organ.

Porodice koje se odluče za subvenciju države pri kupovini stana ili kuće uz pomoć stambenog kredita, mogu takođe računati na iznos od najviše 20 odsto procenjene vrednosti nepokretnosti na osnovu koje se odobrava kredit, a najviše u iznosu od 20 odsto cene utvrđene kupoprodajnim ugovorom.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da je cilj da što više građana može da ostvari ovo pravo, s obzirom na to da je Vladi Srbije važno da dalje podstiče natalitet u našoj zemlji i da mladi roditelji svoje porodice zasnivaju u Srbiji.

"Baš zato, želimo da subvencionišemo i kupovinu stana, ali i izgradnju kuća, u iznosu najviše do 20.000 evra. Ono što već propisuje Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom je da to pravo može ostvariti majka za dete rođeno 1. januara 2022. godine i kasnije, pod uslovom da prvi put stiče u svojinu nepokretnost na teritoriji Republike Srbije, te da se zahtev može podneti u roku od godinu dana od dana rođenja deteta", rekao je Mali.

Bitno je napomenuti da supružnici ili vanbračni partneri moraju imati zajednička mesečna primanja manja od dve prosečne plate na dan podnošenja zahteva, što trenutno iznosi 138.272 dinara.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;