INFONET-468X60-BANNER

U Srbiji 2,2 miliona bespravno izgrađenih objekata

15.03.2017. | RTS

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović kaže da u Srbiji ima više od 2,2 miliona bespravno sagrađenih objekata, od čega je do sada popisano skoro 1,4 miliona. Do sada je ukupno popisano 1.353.463 bespravnih objekata, a samo u januaru ove godine 509.932 objekata, saopšteno je na konferenciji za medije u Vladi Srbije.

- Imamo 2,2 miliona nelegalnih objekata, skoro za milion više nego što smo imali procenu prošle godine. Prvi put posle 40 godina imaćemo konačnu bazu, gde je šta izgrađeno - navela je Zorana Mihajlović.

Istakla je da je popis završilo 100 lokalnih samouprava i da je ostalo još oko 50 gradova i opština da to završe u narednih sedam dana. Kada bude sve ozakonjeno od poreza na imovinu godišnje će se ostvarivati prihod od 100 milona evra. Do sada je doneto skoro 45.000 rešenja o ozakonjenju i od taksi za to je dobijeno 1,2 milijarde dinara, od čega je 70 odsto išlo lokalnim samoupravama, a ostalo državi.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

Nakon kontrole timova Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture broj popisanih objekata je povećan za oko 165 odsto.

- Najbolji primeri u obavljanju popisa su Čačak, Leskovac, Niš, Vrnjačka Banja i Krupanj, a moraju da se ubrzaju Subotica, Kanjiža, Smederevska Palanka - dodala je Mihajlovićeva.

Osvrćući se na pitanje nelegalne gradnje univerziteta u Novom Pazaru ministarka je navela da Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture još nije dobilo potpunu dokumentaciju.

Istakla je da veruje da će taj problem uskoro biti rešen, kao i da se u procesu ozakonjanja bepravnih objekata neće primenjivati dvostruki aršini.

“- Obavili smo razgovor i tražili dokumentaciju, nismo dobili potpunu dokumentaciju, pa nismo ni mogli da steknemo još uvek uvid u sve planove o tome šta je ono što je obuhvaćeno zaštitom spomenika - navela je Mihajlovićeva.

Dodala je da će kada budu imali svu dokumentaciju upoznati javnost sa tim i videti kako da se taj problem reši.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;