INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Otvaranje Parka nauke u Čačku

17.11.2016. | eKapija

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević otvoriće danas (17.11.2016) Park nauke u Čačku, čime praktično počinje realizacija inicijative Centra za promociju nauke (CPN) za osnivanje mreže lokalnih parkova nauke širom Srbije.

Naime, gradonačelnici devet većih gradova u Srbiji uputili su, na predlog CPN-a, dopise ministru Šarčeviću, pozivajući resorno ministarstvo da podrži ovu ideju. Akcija je rezultat saradnje Centra za promociju nauke, Centara za stručno usavršavanje i jedinica lokalnih samouprava na decentralizaciji promocije nauke.

Parkovi nauke su otvoreni i specifično organizovani prostori, ispunjeni naučno-popularnim eksponatima, u kojima se naučni pojmovi, fenomeni i činjenice usvajaju kroz igru i neposredno iskustvo.

- Svaki eksponat pre svega treba da ponudi stvaran naučni problem i da izazove posetioca da samostalno učestvuje u rešavanju i da postavlja pitanja. Glavni cilj ovakvih parkova je da se na jednom otvorenom, prirodnom i javno dostupnom zelenom prostoru okupe autentični primeri naučnih fenomena - od fizike i astronomije, preko biologije i hemije, do arheologije i geologije - koji pružaju mogućnost svim posetiocima da na interaktivan i lak način učestvuju u traženju odgovora kako i zašto nešto radi - navodi Đorđević.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Prema njegovim rečima, jedna od praktičnih prednosti parkova nauke je to što ih je moguće graditi modularno, odnosno iz delova, tako da će svaki park vremenom rasti u odnosu na resurse. Sredstva za pokretanje pojedinačnog parka nisu velika i srazmerna su sredstvima za redovno održavanje javnih prostora.

Namera je da se u okviru školskih projekata zajedno radi na jačanju međupredmetnih kompetencija, kroz osmišljavanje i realizaciju naučno-popularnih eksponata.

- Za razliku od uobičajenih skulptura koje srećemo u gradskim parkovima, ovi eksponati ne samo da bi trebalo da budu lepi, već moraju i da rade - podseća naš sagovornik.

Inicijativa za izgradnju mreže Parkova nauke pokrenuta je uz snažnu podršku jedinica lokalne samouprave koje su sa CPN i centrima za stručno usavršavanje prethodno potpisale trojne memorandume o saradnji. CPN je tokom 2016. godine otvorio 12 naučnih klubova koji su se odmah pokazali kao održiva ideja, jer su u prva tri meseca rada realizovali više od 100 raznovrsnih programa, postajući tako lokalna mesta okupljanja za sve koje nauka zanima.

- Sada je vreme da odemo korak dalje i pokušamo o nauci da govorimo u otvorenom prostoru bez zidova i radnog vremena. Pojedinačne inicijative za izgradnju parka nauke već su pokrenute u okviru Centara za stručno usavršavanje u Šapcu i Kikindi, a danas će biti otvoren i prvi park nauke u Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju u Čačku. Namera nam je da parkove nauke prvo realizujemo u gradovima gde već postoje Naučni klubovi, kako bismo što bolje povezali aktivnosti i jačali postojeću mrežu saradnika - govori Nemanja Đorđević o narednim koracima.

Nakon otvaranja Parka nauke u Čačku CPN čekaju razgovori sa ostalim gradovima, definisanje lokacija i izrada kataloga novih interaktivnih eksponata uključivanjem istraživača, arhitekata, dizajnera, naučnih komunikatora, nastavnika i učenika iz cele Srbije. Ako ideja zaživi tokom 2017. godine, Srbija bi, uz Čačak, mogla da dobije mrežu parkova nauke i naučno-popularne eksponate u okviru postojećih parkova u Šapcu, Kanjiži, Kikindi, Smederevu, Kragujevcu, Užicu, Kruševcu, Novom Pazaru, Leskovcu, Knjaževcu i Nišu.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


TUPLEX SRB
TUPLEX SRB
BEOGRAD-ZEMUN
www.tuplex.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;