Otvaranje Parka nauke u Čačku

17.11.2016. | eKapija

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević otvoriće danas (17.11.2016) Park nauke u Čačku, čime praktično počinje realizacija inicijative Centra za promociju nauke (CPN) za osnivanje mreže lokalnih parkova nauke širom Srbije.

Naime, gradonačelnici devet većih gradova u Srbiji uputili su, na predlog CPN-a, dopise ministru Šarčeviću, pozivajući resorno ministarstvo da podrži ovu ideju. Akcija je rezultat saradnje Centra za promociju nauke, Centara za stručno usavršavanje i jedinica lokalnih samouprava na decentralizaciji promocije nauke.

Parkovi nauke su otvoreni i specifično organizovani prostori, ispunjeni naučno-popularnim eksponatima, u kojima se naučni pojmovi, fenomeni i činjenice usvajaju kroz igru i neposredno iskustvo.

Slika 1. Park nauke (preuzeto sa www.ekapija.com)

- Svaki eksponat pre svega treba da ponudi stvaran naučni problem i da izazove posetioca da samostalno učestvuje u rešavanju i da postavlja pitanja. Glavni cilj ovakvih parkova je da se na jednom otvorenom, prirodnom i javno dostupnom zelenom prostoru okupe autentični primeri naučnih fenomena - od fizike i astronomije, preko biologije i hemije, do arheologije i geologije - koji pružaju mogućnost svim posetiocima da na interaktivan i lak način učestvuju u traženju odgovora kako i zašto nešto radi - navodi Đorđević.

Prema njegovim rečima, jedna od praktičnih prednosti parkova nauke je to što ih je moguće graditi modularno, odnosno iz delova, tako da će svaki park vremenom rasti u odnosu na resurse. Sredstva za pokretanje pojedinačnog parka nisu velika i srazmerna su sredstvima za redovno održavanje javnih prostora.

Namera je da se u okviru školskih projekata zajedno radi na jačanju međupredmetnih kompetencija, kroz osmišljavanje i realizaciju naučno-popularnih eksponata.

- Za razliku od uobičajenih skulptura koje srećemo u gradskim parkovima, ovi eksponati ne samo da bi trebalo da budu lepi, već moraju i da rade - podseća naš sagovornik.

Slika 2. Park nauke (preuzeto sa www.ekapija.com)

Inicijativa za izgradnju mreže Parkova nauke pokrenuta je uz snažnu podršku jedinica lokalne samouprave koje su sa CPN i centrima za stručno usavršavanje prethodno potpisale trojne memorandume o saradnji. CPN je tokom 2016. godine otvorio 12 naučnih klubova koji su se odmah pokazali kao održiva ideja, jer su u prva tri meseca rada realizovali više od 100 raznovrsnih programa, postajući tako lokalna mesta okupljanja za sve koje nauka zanima.

- Sada je vreme da odemo korak dalje i pokušamo o nauci da govorimo u otvorenom prostoru bez zidova i radnog vremena. Pojedinačne inicijative za izgradnju parka nauke već su pokrenute u okviru Centara za stručno usavršavanje u Šapcu i Kikindi, a danas će biti otvoren i prvi park nauke u Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju u Čačku. Namera nam je da parkove nauke prvo realizujemo u gradovima gde već postoje Naučni klubovi, kako bismo što bolje povezali aktivnosti i jačali postojeću mrežu saradnika - govori Nemanja Đorđević o narednim koracima.

Nakon otvaranja Parka nauke u Čačku CPN čekaju razgovori sa ostalim gradovima, definisanje lokacija i izrada kataloga novih interaktivnih eksponata uključivanjem istraživača, arhitekata, dizajnera, naučnih komunikatora, nastavnika i učenika iz cele Srbije. Ako ideja zaživi tokom 2017. godine, Srbija bi, uz Čačak, mogla da dobije mrežu parkova nauke i naučno-popularne eksponate u okviru postojećih parkova u Šapcu, Kanjiži, Kikindi, Smederevu, Kragujevcu, Užicu, Kruševcu, Novom Pazaru, Leskovcu, Knjaževcu i Nišu.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Kordunas 12.11.2018.
Nadamo se skorom početku radova i kraju tog...
Dragica 09.11.2018.
Ma kako da ne...bas joj verujemo.
Neš 01.11.2018.
Komentara 0 tako će i ostati to je sve lep...
Barmen 27.10.2018.
Ako pogledamo armiranu plocu, stub ili gred...
mile 24.10.2018.
Kada cemo mi da napravimo takav most?