INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Otvoren Centar za energetsku efikasnost

12.10.2016. | Tanjug

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić otvorio je juče (11.10.2016), na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, „Srpski centar za energetsku efikasnost“, poručivši da Srbija u njemu treba da stvara ozbiljne pretpostavke za svoju energetsku budućnost i da nauči da je ušteda energije značajnija od novih energetskih objekata.

- Svaki dinar, dolar, evro ili jen koji ulažemo u energetsku efikasnost se najbrže vraća i predstavlja najbolji izvor nove energije - podvukao je Antić.

Vlada Srbije I čitavo društvo imaju veiku obavezu da se generacije koje dolaze ponašaju daleko odgovornije preme energiji, istakao je Antić i dodao da se Srbija trenutno nalazi u vrhu zemalja koje koriste neefikasno energiju i s tim mora da se stane.

Vlada, kazao je, ulaže velike napore u energetsku efikasnost i ostvarila je rezultate, proteklih godina, kojima može da se pohvali.

Podsetivši da je Srbija preuzela obavezu da do 2018. smanji ukupnu potrošnju za 10 odsto, Antić je izrazio uverenje da će to, što mu je izgledalo teško ostvarivo pre više godina kada je preuzeo mandat, biti realizovano. Takođe je izrazio uverenje da u takve projekte moraju biti uključeni univerziteti.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Srbija nema ni more, ni velike izvore energije, ali ima vredne i pametne ljude, a tu pamet moramo da stavimo u funkciju kako bi Srbija postala daleko razvijenije društvo - kazao je on. Naše društvo, dodao je, i ukupan energetski sektor može da napreduje samo ako napravimo sinergiju između vlade, energetskog sektora I univerziteta.

Energetski menadžeri, koji će biti obučavani u novom centru, je nešto što će morati da uvede industrija koja troši 2.500 tona ekivalenata nafte, kao i lokalne samouprave koje imaju više od 20.000 stanovnika, i šoping centri ili drugi veliki potrošači koji troše preko 1.000 tona ekivalenta nafte.

- Energetska efikasnost je mesto gde Srbija može najviše da zaradi - zaključio je on.

Centar je deo Projekta „Pomoć za unapređivanje sistema energetskog menadžmenta u svim sektorima potrošnje energije u Republici Srbiji”, a koji od kraja 2013. godine zajedno realizuju Ministarstvo rudarstva i energetike i Japanska agencija za međunarodnu saradnju (Japan International Cooperation Agency – JICA).

Osnovni cilj ovog projekta je da se u skladu sa Zakonom o efikasnom korišćenju energije uspostavi Sistem energetskog menadžmenta (SEM), kao sistem organizovanog upravljanja energijom na nivou cele države, u kome veliki potrošači u privatnom i javnom sektoru planiraju i ostvaruju uštede energije.

Glavni nosioci aktivnosti u radu SEM će biti energetski menadžeri, lica koja u svojim organizacijama prate načine korišćenja energije, predlažu i sprovode mere njene efikasnije upotrebe.

Kako je kvalitet i nivo njihovog teorijskog, a posebno praktičnog znanja od ključne važnosti za uspešno funkcionisanje celog SEM-a, u okviru aktivnosti na Projektu je predviđeno i da se uspostavi i organizacija njihove obuke - Srpski centar za energetsku efikasnost, a u sklopu njega i Laboratorija za praktičnu obuku energetskih menadžera. Planirani cilj ušteda energije svakog obveznika SEM iznosi najmanje 1 odsto godišnje.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;