INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kružni put spaja četiri banje

15.09.2016. | I.Mitić | Novosti

Predstavnici pet opština Jablaničkog i Topličkog okruga ne odustaju od namere da izgrade put kojim bi povezali četiri banje i još nekoliko značajnih turističkih destinacija na jugu Srbije. Oni tako oživljavaju ideju staru nekoliko decenija da putem preko planine Radan spoje Koridor 10 i magistralni put Niš-Priština i da putovanje između dva okruga skrate za 60 kilometara.

Tako bi se povezala Sijarinska, Prolom, Lukovska i Kuršumlijska Banja, Caričin grad - rodno mesto rimskog imperatora Justinijana, Đavolja varoš i neolitsko naselje Pločnik, a turistima bi se omogućilo da obiđu sve ove destinacije, a da ne moraju da gube vreme na dugo putovanje između Jablaničkog i Topličkog okruga i obrnuto. Ovo je jedna od inicijativa Radan klastera u koji su se pre četiri godine udružile opštine Medveđa, Lebane, Bojnik, Kuršumlija i Prokuplje, a veruju da bi to, zbog živopisnosti Radan planine, doprinelo i razvoju seoskog turizma.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Put dužine 25 kilometara gradio bi se od Spomen-doma u ataru bojničkog sela Ivanje, preko Dobre Vode, Begovića groba i Vlasova do Prolom Banje i još pet kilometara od Begovića groba do Gajtanskih vrata u opštini Medveđa.

- Na taj način dobili bi smo, na kratkoj udaljenosti, dobro povezane turističke potencijale celog kraja i omogućili da oba okruga istovremeno posećuju đačke ekskurzije i druge organizovane turističke grupe. Za Medveđu je važno i to što bi dobila znatno kraću vezu sa jugozapadnom Srbijom tako da, recimo, ne bi morali da prelazimo stotinu kilometara više do Kopaonika - kaže Nebojša Arsić, predsednik opštine Medveđa.

Nameru o izgradnji ovog puta predsednici pet opštine temelje na Prostornom planu područja posebne namene Radan planine, a projekat je već, kako kažu, dobio podršku nekoliko ministarstava. Izgradnja puta omogućila bi veći protok turista, a time bi se uticalo i na razvoj lokalnih samouprava koje okružuju Radan planinu.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;