INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Nastavljeno pokrivanje arheološkog lokaliteta (video)

21.04.2015. | Tanjug

Na arheološkom lokalitetu Medijana nastavljeno je postavljanje platna preko podignute centralne konstrukcije kojom će biti pokrivena Vila sa peristilom, a po završetku radova i dobijanju upotrebne dozvole za taj objekat biće otkriveni moazici koji su sada zatrpani i nevidljivi za posetioce.

Postavljenje platna je zahtevan posao, jer se radi na velikoj visini i samo u periodima kada nema vetra snažnijeg od 2,5 metara u sekundi ili 10 kilometara na čas. Od 13 polja koja treba prekriti do sada je pokriveno pet polja. Osim pokrivanja centralne konstrukcije, predstoji postavljanje bočnih nosača konstrukcije čiji elementi su delom dopremljeni, a delom su u izradi.

- Dinamika završetka projekta na kome se radi od 2012. godine zavisi od transfera novca iz gradskog budzeta na koji su preneta sredstva Ministarstva kulture i informisanja koje finansira ovaj posao – rekla je „Tanjugu“ direktor „Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Nišu“, Elena Vasić Petrović.

Zbog neredovnog transfera prošle godine se kasnilo pet i po meseci, a Minsitarstvo kulture je imalo razumevanja, pa su rokovi produženi do kraja ove godine, kazala je ona.

- Kada bude završena sadašnja faza radova potrebno je proći proceduru za dobijanje upotrebne dozvole za objekat, pa tek onda sledi otkrivanje mozaika, kao i jasan plan upravljanja i održavanja Medijane – rekla je Vasić Petrović uz napomenu da tek predstoje ozbiljni poslovi na lokalitetu.

Ona napominje da se od samog početka realizacije projekta dešavalo da se u mnogim slučajevima, od istraživanja do drugih radnji, to odvijalo mimo ovog najbitnijeg projekta koji treba da objedini ono što je najvažnije za lokalitet, a ne ono što je najvažnije za pojedince ili pojedine institucije.

- Sredstva treba usmeriti na jedan projekat da bi se kasnije krenulo u drugi, a ako se projekti usitnjavaju i sredstva rasipaju na različite ideje i projekte onda nećemo doći do cilja – ukazuje Vasić Petrović.

Pokrivanje lokaliteta omogućava otkrivanje mozaika koji su konzervirani pre 80 godina i koji su bili pod peskom, a njihova poslednja zaštita rađena je 70-tih godina prošlog veka. Posle otkrivanja videlo bi se u kakvom su stanju moazici i bila bi urađena delimična konzervacija na mestima gde je to neophodno.

Nosilac projekta na Medijani je „Zavod za zaštitu spomenika kulture u Nišu“. Konzervaciju bi radio „Republički zavod za zaštitu spomenika kulture“ dok „Arheološki institut“ i dalje vodi naučni projekat koji se bavi istraživanjem na Medijani.

O zaštitnoj konstrukciji počelo se govoriti još 2007. godine, ali je Ministarstvo kulture tada stopiralo projekat i radovi su krenuli u jednom drugom pravcu. Projekat je ponovo pokrenut u sklopu programa obeležavanja 17 vekova Milanskog edikta. Cela kontrukcija je teška 450 tona, raspon iznosi 72,5 metara i biće pokriveno više od 9.000 kvadratnih metara.

Radove na podizanju zaštitne konstrukcije izvodi konzorcijum koga predstavlja preduzeće „Piramida“ iz Sremske Mitrovice. Ukupna vrednost radova na podizanju i montiranju zaštitne konstrukcije koja će nositi zaštitno platno iznosi 147 miliona dinara, saopšteno je ranije.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;