INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Nova tehnologija savijanja staklenih panela pod pravim uglom

11.10.2019. | Gradjevinarstvo.rs

Ukoliko se prozor nalazi na uglovima zgrade ili kuće, on se sastoji iz dva staklena panela koji su spojeni metalnom šinom ili lepkom po sredini. Međutim, nemački naučnici razvili su metodu savijanja staklenog panela pod uglom od 90 stepeni, bez uticaja na njegova optička svojstva.

Iako se staklene ploče već mogu zagrevati, a potom savijati do određene mere, do sada se na taj način nisu mogli postići oštri uglovi. Uobičajeni postupak uključuje zagrevanje celog panela do tačke da postane mekan i savitljiv, nakon čega se može formirati deformacija u samoj pećnici.

Nova tehnologija savijanja staklenih panela pod pravim uglom

Stakleni panel dobijen korišćenjem nove tehnologije (foto: Fraunhofer)

Kako bi se zaobišla ograničenja koja postoje, istraživači sa Fraunhofer Institute for Mechanics of Materials su osmislili tehniku koja započinje tako što se ravni stakleni panel stavi u pećnicu koja je prethodno zagrejana na oko 500°C. To je odmah ispod "prelazne tačke" na kojoj staklo postaje savitljivo, tako da se ne stvaraju deformacije.

Nakon toga se uvodi laser vođen ogledalom da još malo zagreje staklo, ali samo duž ravne linije koja ide niz sredinu panela - ostatak stakla ostaje na 500 stepeni. Kao rezultat toga, staklo postaje mekano samo duž te jedne linije. Kada se nosači naknadno uklone ispod jedne strane stakla, gravitacija uzrokuje savijanje panela duž smekšane linije, prirodno prelazeći na ugao od 90 stepeni. Jednom kada se savijeno staklo ohladi, ono postaje opet potpuno kruto.

Nova tehnologija savijanja staklenih panela pod pravim uglom

Proces savijanja 3mm debelog panela od laminiranog sigurnosnog stakla (foto: Fraunhofer)

Zbog laboratorijske opreme, naučnici su do sada bili ograničeni na panele veličine najviše jedan kvadratni metar, pa stoga traže industrijske partnere koji bi mogli da budu zainteresovani za komercijalizaciju tehnologije i upotrebu na većim panelima.

Za sada ostaje samo nada da će ovakav sistem savijanja stakla konačno naći primenu ne samo u arhitekturi, već i u drugim oblastima.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


VEKA-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;