INFONET-468X60-BANNER

Ford otkriva električni autonomni kamion "F-Vision"

28.09.2018. | Aaron Turpen | New Atlas

Ford je predstavio novi koncept kamiona za teške terete na sajmu „IAA Commercial Vehicles 2018“ u Hanoveru u Nemačkoj. „F-Vision“ koncept predstavlja veliki komercijalni kamion koji kombinuje buduću pogonsku i čistu energiju sa autonomnom vožnjom. Fordov dizajnerski centar u Turkoj je dizajnirao i uradio prototip za „F-Vision“.  

F-Vision

F-Vision (foto: Ford Trucks)

„F-Vision“ je autonomni kamion nivoa 4, što znači da može da se vozi bez učešća ljudi. U skladu je sa direktivama European Road Transport Research Advisory Council koje su vezane za autonomnu vožnju teških komercijalnih vozila na auto-putevima. Dizajniran je da sam upravlja kada je potrebno (takođe može biti kontrolisan i od strane vozača), nulte je emisije i radi na električni pogon na baterije.

Inspiracija za dizajn kamiona „F-Vision“ kako kažu dizajneri iz Forda dolazi od strip junaka. Napravljen je da se prilagođava svom okruženju a u tome mu pomažu pametni materijali. Na primer, prozori mogu automatski promeniti mod i postati iznijansirani kako bi se smanjilo dopiranje sunčeve svetlosti, plus se mogu podići i spustiti kako bi maksimizirao ili umanjio pogled vozača na okolinu. Boje za prozore odgovaraju boji ostatka kamiona, dajući kamionu  izgled „mašine“.

F-Vision

F-Vision (foto: Ford Trucks)

Dizajn prednjeg dela „F-Vision“-a se može menjati. Ovo stvara iluziju beskonačnih mogućnosti izgleda kamiona, prilagođavajući raspoloženje korisnika (ili vlasnika). Jedna vrata na bočnoj strani kamiona omogućavaju ulaz i izlaz, plus „F-Vision“ ima automatizovanu vezu za komunikaciju i interakciju sa svojom prikolicom.

Aktivna aerodinamička struktura koncepta „F-Vision“ i njegov patentirani sistem za pričvršćivanje prikolica omogućavaju blisku vezu i minimalni razmak između kabine i prikolice pri velikim brzinama na auto-putu. Ovo stvara racionalizovaniju i integrisaniju strukturu koja je takođe i tiša na putu. Vozač može dodatno da se odlučiti za „vod" sa drugim kamionima, dodajući još veću sigurnost autonomnom pogonu.

F-Vision

F-Vision (foto: Ford Trucks)

Ford Trucks kaže da predviđa budućnost u kojoj ljudi i mašine blisko sarađuju, dok autonomni kamioni rade sa svojim vozačima, a ne umesto njih.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


DOKA-300X250-BANNER
SSAB-300X250-BANNER
TENGE-300X250-BANNER
West Balkans Machinery

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;