INFONET-468X60-BANNER

Najviši solarni toranj za najveći solarni park na svetu

19.09.2017. | Nick Lavars | New Atlas

Solarni park „Mohamed bin Rashid Al Maktoum“ će biti najveći solarni park na svetu, u okviru jednog mesta, kada budeo bio izgrađen. Međutim, biće nešto veći nego što je planirano, jer je vlada Dubaija odobrila dodatak od 700MW. Novi dodatak će postrojenju omogućiti 5.000MW do 2030. godine, a sadržaće i solarni toranj od 260m koji će se nalaziti u sredini.

Ovaj solarni park će se nalaziti na oko 50km južno od Dubaija, a prva faza je završena i puštena u rad još 2013. godine. Od tada se proširio i sada sadrži 2,3 miliona fotonaponskih solarnih panela kapaciteta 200 megavata. Očekuje se da će se planirani kapacitet povećati na 5.000MW do 2030. godine.  Park će na kraju pokrivati 214km² i smanjivaće emisiju ugljenika za 6,5 miliona tona godišnje.

Ugovor o izgradnji dodatka od 700MW koji će se nalaziti oko najvišeg solarnog tornja na svetu (260m) dodeljen je konzorcijumu sastavljenom od firmi ACWA Power iz Saudijske Arabije i Shanghai Electric iz Kine, koji su ponudili nivelisanu cenu električne energije (LCOE) od 7,3 US centi po kW/h. Izvršni direktor u Dubai Electricity and Water Authority je reako da je ovo najniža LCOE u svetu.

Slika. Solarni toranj (foto: AETOS Wire, preuzeto sa www.newatlas.com)

Izgradnja ovog dodatka koja će početi 2020. godine, će zapravo predstavljati najveći svetski projekat koji se odnosi na koncentrisanu solarnu energiju (CSP) na jednom mestu. Ovi postrojenja generišu solarnu energiju koristeći sočiva i reflektore kako bi prikupili sunčevu svetlost i koristili je za grejanje tečnosti, što zauzvrat može proizvesti paru za pokretanje turbine.

Jedna od prednosti ovakvog pristupa je u tome što sistem može skladištiti energiju kao toplotu i po potrebi je otpremiti, što ga čini fleksibilnijim od tipičnih fotonaponskih solarnih postrojenja. Jedina loša strana je što je energija skuplja, međutim, čini se da se sporazumom ide korak napred.

„Naš fokus na proizvodnju energije iz obnovljivih izvora doveo je do pada cene širom sveta i snizio cenu ponude solarne energije u Evropi i na Bliskom istoku", rekao je HE Saeed Mohammed Al Tayer, generalni direktor Dubai Electricity and Water Authority (DEWA). „Danas je to očigledno jer smo dobili najniže troškove koji se odnose na koncentrisanu solarnu energiju na svetu."

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;