INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Prenosive kancelarije u stilu origamija od materijala koji apsorbuju zvuk

31.08.2017. | Lucy Wang | Inhabitat

Kancelarije otvorenog tipa (open-plan offices) su sjajne u teoriji, ali njihova bučna priroda može sastanke učiniti nepodnošljivim. Leanne Zilka iz Zilka Studio je pronašla pop-up rešenje u obliku „PleatPod“-a. Ovo je zapravo paviljon koji je napravljen od materijala koji apsorbuju zvuk, a konstruisan je po uzoru na origami tehniku savijanja. Privlačan prostor za sastanke je naručio RMIT University i kreiran je u saradnji sa dizajnerkom tekstila Jenny Underwood.

Slika 1. „PleatPod“ (foto: Zilka Studio, preuzeto sa www.inhabitat.com)

Prenosive pop-up kancelarije za sastanke podižu se kao harmonika u željeni cilindrični oblik, a takođe se mogu zbiti i staviti u stranu kako bi se uštedelo na prostoru. Svetlo crveni i narandžasti materijali koji apsorbuju zvuk pokrivaju eksterijer uglastog paviljona i daju oštar kontrast sivo toniranoj unutrašnjosti. „PleatPod“ je konstruisan metodom digitalne izrade i projektovan da izgleda kao džinovski asimetrični origami.

Slika 2. „PleatPod“ (foto: Zilka Studio, preuzeto sa www.inhabitat.com)

„„PleatPod“ je rezultat istraživanja modnih i tekstilnih tehnika za proizvodnju ograđenog prostora koji je nešto između arhitektonskog dela i odeće", navodi se u saopštenju na internet stranici Zilka Studio. „Proučavajući „Pleat“ (definisan kao vrsta preklopa koji se formira sakupljanjem i preklapanjem tkanine po određenim mestima i učvršćivanjem, obično se koristi u krojačkoj delatnosti i u tapetarstvu kako bi se sakupio širok komad tkanine oko obima) uspeli smo da spojimo omotač, konstrukciju i formu uklanjanjem hijerarhije između njih. Nove tehnologije izrade i modeliranja omogućile su da se koncept karakterističan za dobijanje komada odeće prilagodi i postane prostor."

Slika 3. „PleatPod“ (foto: Zilka Studio, preuzeto sa www.inhabitat.com)

Slika 4. „PleatPod“ (foto: Zilka Studio, preuzeto sa www.inhabitat.com)

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


AUSTROTHERM-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;