INFONET-468X60-BANNER

Solarni stakleni blokovi kao izvor električne energije

21.08.2017. | Ben Coxworth | New Atlas

Zgrade imaju veliki broj površina koje su izložene sunčevoj svetlosti, pa se shodno tome razmišlja u pravcu da se iskoristi još nešto izuzev krovova koji se pokrivaju soalrnim panelima. Već smo videli prozore za sakupljanje sunčeve energije i naravno Teslin solarni krov. Zahvaljujući istraživanju koje se sprovodi na Univerzitetu u Exeteru, uskoro može postojati i mogućnost zamene neprozirnih spoljašnjih zidova sa solarnim staklenim blokovima.

Slika 1. „Solar Squared“ blokovi (foto: University of Exeter, preuzeto sa www.newatlas.com)

Poznati kao „Solar Squared“ ovi prozirni blokovi sadrže više optičkih elemenata koji svako dolazno sunčevo svetlo fokusiraju na pojedinačnu solarnu ćeliju. Sve ćelije unutar pojedinačnog bloka su međusobno povezane, dok i sami blokovi mogu biti povezani jedni sa drugima, koji na kraju snabdevaju električnu mrežu zgrade ili akumulator.

Većina sunčeve svetlosti prolazi kroz blokove kako bi osvetlila unutrašnjost zgrade i zbog toga se mogu iznijansirati (zatamniti) po unutrašnjoj površini kako se sobe ne bi previše ugrejale. A kao dodatna korist je što će se time pružiti bolja toplotna izolacija u odnosu na tradicionalne staklene blokove.

Slika 2. „Solar Squared“ blokovi (foto: University of Exeter, preuzeto sa www.newatlas.com)

Tehnologiju je razvila spinoff kompanija Build Solar, koja trenutno traži partnera za pomoć za izvođenje komercijalnog testiranja. Nadamo se da će gotov proizvod biti dostupan do sledeće godine. Trenutno nema informacija o troškovima i efikasnosti.

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;