INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Tanki plastični sloj dvostruko efikasniji od krovnih solarnih panela

14.09.2016. | John Anderson | New Atlas

Iako se najnoviji komercijalno dostupni krovni solarni paneli mogu pohvaliti efikasnošću konvertovanja energije od 18 do 20 odsto, postoje solarne ćelije koje su sposobne za postizanje efikasnosti od preko 40 odsto. Pa zašto ovi paneli ne bi bili i na krovovima? Odgovor je cena. Međutim ovo bi mogla da promeni švajcarska firma Insolight razvojem tankog plastičnog sloja koji se nalazi na vrhu panela i usmerava sunčeve zrake na mali prostor solarnih ćelija vrlo visokih performansi.

Dok su neki istraživači posvećeni poboljšanju efikasnosti samih solarnih ćelija, drugi svoje napore usmeravaju ka povećanju izlazne energije uključivanjem razvojnih sistema koji fokusiraju sunčevu svetlost na ćelije koliko je to moguće. Ali efikasnost i dalje zavisi od učinka solarnih ćelija, dok postojeći koncentrator može biti glomazan i treba stalno da se premešta da bi se iskoristila njegova puna korist.

Strategija Insolighta je bila da se koriste neke od najbolje ocenjenih solarnih ćelija koje su već dopstupne i koje daju 42 odsto efikasnosti hvatajući različite talasne dužine svetlosti. Ove ćelije su preskupe za sve i koriste se za posebne namene, naročito u aeronautici, pa shodno tome da bi se smanjili troškovi kompanija koristi samo mali broj super ćelija.

Nakon toga oni su se pozabavili pitanjem kako da koncentrišu da sunčeva svetlost „udara“ u ćelije i razvili brizgano-modelovanu ploču gde su raspoređeni plastični stakleni mehuri koji se ponašaju kao mreža sitnih uveličavajućih staklića. Oni fokusiraju da svetlost udara panel u segmente solarnih ćelija koje su samo nekoliko kvadratnih milimetara.

„To je kao tuš: sva voda ide niz jedan mali odvod, nema potrebe da odvod pokriva celokupni prostor tuš kabine", kaže Laurent Coulot, generalni direktor firme Insolight.

Ploča je pričvršćena na metalni okvir koji se kreće samo nekoliko milimetara tokom dana, vođen senzorom koji prati položaj sunca. Kao rezultat toga, ovaj sistem mikro-praćenja je u stanju da prikupi 100 odsto sunčevih zraka bez obzira na ugao sunca, koji se može pokazati posebno važnim u delovima više geografske širine.

Fraunhofer Institute u Nemačkoj je nezavisno potvrdio performanse prototipa, za koji iz Insolighta tvrde da je ostvario prinos od 36,4 odsto, ili približno dvostruko u odnosu na tradicionalne solarne panele – i u kompaniji kažu da su „potencijalno svetski rekorderi za ravnu ploču koja se može montirati na krov".

Prototip će sada biti podvrgnut testiranju u realnom svetu i kompanija se nada da bi mogao biti na tržištu u skorije vreme. To je u velikoj meri tako, jer je sistem već skoro spreman shodno tome da je dizajniran sa komponentama koje se lako mogu masovno proizvoditi. Takođe su slične veličine u odnosu na konvencionalne solarne panele, i mogu  se instalirati sa standardnim montažnim sistemima.

Iz kompanije veruju da  će njihove ćelije biti malo skuplje od konvencionalnih solarnih ploča, „ali to će vrlo brzo biti nadoknađeno dodatnom energijom koja će biti generisana" - kaže Florian Gerlich, glavni operativni direktor u firmi Insolight.

Kompanija je razvila svoj koncept uz podršku i subvencije Ecole Polytechnique Federale de Lausanne (EPFL) u okviru Laboratorije za primenu fotonskih uređaja (Laboratory of Applied Photonics Devices).

U videu ispod može se pogledati ovaj sistem.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;