INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kako jednim proizvodom rešiti problem zvučne i toplotne izolacije?

16.06.2016. | Gradjevinarstvo.rs

Pre nego što se ponudi rešenje, jedna važna napomena za kupce i investitore u vezi sa problemom buke u stambenim objektima, a posebno potkrovljima: o ovom problemu se mora razmišljati na vreme, tj. u toku projektovanja i izgradnje objekta, jer svaka naknadna intervencija nije i ne može biti dovoljno dobro rešenje.

Kvalitetna gradnja podrazumeva upotrebu adekvatnih materijala za „zaustavljanje buke“ i ovde ne bi trebalo da postoje kompromisi. Nažalost, u praksi je često drugačije – koriste se neadekvatni materijali za zvučnu izolaciju poda, ili, u najgorem slučaju, nema nikakve izolacije.

Svedoci smo sve većeg broja reklamacija koje stanari ulažu investitorima zbog buke koja dopire iz različitih izvora u zgradi, čak i u modernim i veoma skupim naseljima. Zato:

  • Kada gradite – gradite kvalitetno kako biste opravdali visoke cene
  • Kada kupujete – raspitajte se da li postoji zvučna izolacija u podovima i koji materijali su korišćeni.

Po podu se korača, premešta nameštaj, ispadaju i udaraju predmeti koji kreiraju udarni zvuk, a on se potom prenosi preko poda na okolne zidove i dalje kroz konstrukciju objekta. Na taj način se udarci koji su nastali čuju i nekoliko spratova iznad ili ispod.

 

 

Rešenje leži u plivajućoj podnoj konstrukciji sa kamenom mineralnom vunom kao izolacionim materijalom.

Plivajući podovi su podovi koji se na noseću konstrukciju ne oslanjaju direktno, već su od nje odvojeni zvučno-apsorbujućom izolacijom koja prigušuje zvuk. Taj sloj se naziva plivajuća masa, zvučni apsorber ili prigušujući sloj, a najbolje rešenje predstavlja kamena mineralna vuna.

Kamena mineralna vuna Knauf Insulation, kao zvučna izolacija sprečava prenos zvuka kroz građevinske delove.

Razlog leži u vlaknastoj strukturi kamene mineralne vune, koja posebnim rasporedom vlakana omogućava odgovarajuću pritisnu čvrstoću (kako bi se izbegla neželjena sleganja i pucanja usled pritisnog opterećenja) i potrebnu elastičnost (deluje kao amortizujući sloj između estriha i nosive konstrukcije).

Kao termoizolacioni materijal, kamena mineralna vuna omogućava da međuspratna konstrukcija bude izolovana u skladu sa najnovijim „Pravilnikom o energetskoj efikasnosti“.

 

 

Minimalna debljina termoizolacije u međuspratnoj konstrukciji treba da bude 3cm, kako bi se zadovoljili aktuelni prospisi iz oblasti energetske efikasnosti zgrada.

Tokom eksploatacije objekta neophodno je da pod na međuspratnoj konstrukciji trajno obezbeđuje:

  • Zvučnu zaštitu - prema standardu SRPS U.J6.201 tavanica između dva stana treba da zadovolji zahtev za maksimalnu vrednost nivoa zvuka udara Lw od 68dB
  • Toplotnu zaštitu - u skladu sa tehničkim uslovima „Pravilnika za energetsku efikasnost zgrada“, minimalna debljina termoizolacije u međuspratnoj konstrukciji treba da bude 3cm.
  • Zaštitu od požara - predviđenu propisom o zaštiti od požara; ugrađeni materijali u podu pri eventualnoj pojavi požara, u toku dekompozicije poda, ne smeju da oslobađaju otrovne gasove koji bi povećali opasnost i otežali spasavanje.

Sve navedeno nameće kamenu mineralnu vunu kao idealan materijal za plivajuću podnu konstrukciju jer ovaj materijal pruža rešenje za sva tri potrebna uslova.

Kako napraviti plivajuću podnu konstrukciju?

Kao što se vidi na slikama koje slede, postupak ugradnje je prilično jednostavan:

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


AUSTROTHERM-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;