INFONET-468X60-BANNER

Kamena ograda stvara prirodnu zaštitu od vetra na kući u Melburnu

25.05.2015. | Dezeen

Divno je videti više narodne arhitekture u savremenim arhitektonskim tokovima, nalik ovoj robustnoj kamenoj ogradi koja uokviruje letnjikovac južno od Melburna u Australiji.

Letnjikovac je projektovan od strane arhitektonskog biroa B.E. Architecture i nalazi se na samom jugu poluostrva Mornington, a sastoji se od niza staklenih paviljona koji vire preko kamenog parapeta.

Ovaj kameni zid, koji dobija svoj konstruktivni integritet od sile pritiska, ne zahteva upotrebu maltera i štiti kuću od vremena istovremeno joj pružajući prirodno uzemljenje koje je u kontrastu sa savremenijim materijalima.

Letnjikovac se povremeno koristi kao stalni i privremeni dom, i sačinjavaju ga staklene kutije koje su horizontalno ogranizovane po parceli. Samo je najviši sprat sa spavaćim sobama vidljiv iznad kamenog zida.

Ova organizacija omogućava postajanje osećaja zaštićenosti ovog objekta koji je inače od stakla, uz istovremeno pružanje dovoljne količine privatnosti. A obilni stakleni zidovi omogućavaju prodor obilja prirodne svetlosti u enterijer.

Stakleni zidovi se uvlače, omogućavajući stanarima da izađu ispod niza pergola sa trskama koje pružaju hlad. One pomažu u smanjenju solarnog zagrevanja objekta. Kameni zid je izgrađen korišćenjem kamenja iz loklanog kamenoloma, i njegova uloga je da ankeriše dom za tlo i pruži zaštitu od vetra i radoznalih pogleda.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


XELLA-300X250-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;