Orman sa MIT-a je jedini komad nameštaja koji vam treba

30.05.2014. | Blic

Za one koji jedva uspevaju da se smeste u premalom stanu ovo bi mogao da bude jedini komad nameštaja koji će im ikada biti potreban.

Stručnjaci sa Masačusetskog instituta za tehnologiju (MIT) predstavili su orman koji reaguje na govor i pokret i po potrebi menja oblik. Jednim potezom ruke može da se transformiše u krevet ili kuhinjski sto, a može i da vam proširi kupatilo.

“Pokazali smo kako CityHome može da doprinese da vam stan deluje trostruko veći. Ovo se postiže pomoću sistema zidova koji menjaju oblik i mogu da služe kao nameštaj, prostor za odlaganje stvari, sprava za vežbanje, osvetljenje, kancelarijska oprema i multimedijski uređaj”, objašnjavaju Kent Larson i Hasier Larea sa MIT-a.

Na snimku najnovijeg prototipa postovanog na internetu, tim dizajnera pita: “Šta kada bi površina od 18 kvadratnih metara postala tri puta veća?”

Oni tvrde da je tako nešto moguće ukoliko pokretom pretvorite veliku spavaću sobu u kompletno opremljenu kancelariju, trpezariju za šest osoba, ili udoban dnevni boravak.

Pametan sistem osvetljenja očitava aplikacije za podešavanje prirodnog i veštačkog osvetljenja. Svi stanari učestvuju u procesu prilagođavanja komponenti u skladu sa sopstvenim potrebama.

Prototip prikazan na snimku je mehanička kutija dimenzija ormana smeštena u stanu. Sadrži krevet, trpezarijski sto, kuhinjske elemente, plakar i ostavu.

Ugrađeni motori po potrebi izbacuju i uvlače svaku pojedinačnu komponentu, a postoji mogućnost pomeranja celog modula za 30 centimetara, u svim pravcima, čime se prostorija povećava ili smanjuje.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Saša 10.12.2018.
Dok se ne presvuče asfalt Batrovci -Sremska...
Dejan Popovic 10.12.2018.
Svaka cast.
Lepa 20.11.2018.
Šta je sa nelegalnim objektima koji su izgr...
D 17.11.2018.
I sta ce se videti sa tog tocka koji ce bit...
Kordunas 12.11.2018.
Nadamo se skorom početku radova i kraju tog...