INFONET-468X60-BANNER

Materijal za solarne ćelije koji može da apsorbuje svetlost tokom dana i emituje svetlost noću

11.04.2014. | Gizmag

Pri potrazi za najboljim materijalima sa kojima biste gradili solarnu ćeliju, očigledni izbor će biti oni materijali koji apsorbuju svetlost, a ne koji je emituju. Ali istraživači sa Nanjang tehnološkog univerziteta u Singapuru (NTU - Nanyang Technological University) su otkrili materijal koji radi obe stvari. Među različitim potencijalnim aplikacijama, istraživači kažu da materijal, perovskit (Perovskite), otvara mogućnost za razvoj mobilnih uređaja sa ekranima koji su ujedno i solarne ćelije.

Perovskit je već pokazao potencijal kao apsorber sunčevih zraka, pošto je korišćen u ovu svrhu u prototipu fotonaponskog uređaja na bazi grafena koje su postigle rekordnu efikasnost od 15,6%. NTU tim je otkrio gotovo slučajno da materijal takođe emituje svetlost kada je fizičar Sum Ce Čien sa Unverziteta zatražio od svog kolege Ksinga Guičuana da usmeri laser na novi hibridni materijal za solarnu ćeliju od perovskita koji su razvijali.

Pošto je većina materijala za solarne ćelije dobro u apsorbovanju svetlosti, tim istraživača je bio više nego iznenađen kada su videli da perovskitne solarne ćelije svetle jako kada se laser uperi na njih.

„Ono što smo otkrili, pošto je to materijal visokog kvaliteta i veoma izdržljiv prilikom izlaganja svetlosti, jeste da on može da zarobi čestice svetlosti i pretvori ih u električnu energiju, a može i da pretvori električnu energiju u svetlost“, rekao je profesor Sum. „Štimovanjem sastava materijala, možemo da napravimo da on emituje širok spektar boja, što ga takođe čini pogodnim za svetleće uređaje, kao što su ekrani.“

Pošto perovskit može biti poluprovidan, tim kaže da on može da se koristi za proizvodnju ekrana za mobilne uređaje koji bi takođe punili baterije uređaja na sunčevoj svetlosti. Na većem obimu, on se može koristiri u zatamljenim solarnim prozorima koji generišu električnu energiju iz sunčeve svetlosti tokom dana i postaju svetlosni displeji tokom noći. Istraživači kažu da je veoma luminiscentan perovskit materijal takođe pogodan za pravljenje lasera.

„Takav svestrani, a jeftini materijal će biti blagodet za zelene zgrade“, kaže docent Nripan Metjuz iz Škole za nauku o materijalima i inženjerstvo (MSE). „Pošto već radimo na skaliranju ovih materijala za primenu kod velikih solarnih ćelija, prilično je jednostavno izmeniti procedure kako bi se proizveli uređaji koji emituju svetlost. Više značajnije jeste da sposobnost ovog materijala da odašilje svetlost ima implikacije za izradu elektronski uređaja sa čipom koji traže, otkrivaju i kontrolišu svetlost.“

Istraživački tim je podneo patent za materijal za solarne ćelije i detaljno objasnio svoje istraživanje u članku u nedavno objavljenom časopisu „Science“.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;