INFONET-468X60-BANNER

Ljuske jajeta se mogu koristiti u proizvodnji keramike

28.02.2014. | Gizmag

Prema Američkom ministarstvu poljoprivrede, svake godine se oko 455.000 tona odbačenih ljuski jajeta transportuje i baca i to samo u Sjedinjenim Američkim Državama. Sada su, međutim, naučnici sa Univerziteta u Aveirou u Portugalu razvili metodu korišćenja ljuski jajeta u proizvodnji keramike.

Iako su specifičnosti te tehnologije još uvek pod velom tajne, ona podrazumeva inkorporiranje zdrobljenih ljuski u keramičku smesu koja se kasnije obrađuje „prema određenom protokolu koji uključuje trociklusnu fazu kuvanja“. Uzroci poroznog popločanja napravljenog od te smese prikazuje poželjne kvalitete kao što je poroznost i aposrpcija vode, a sve u svemu smatraju se dovoljno velikog kvaliteta da zadovolji industrijske standarde.

Pored ekoloških prednosti neodlaganja ljuski jajata po deponijama, proces takođe može omogućiti proizvođačima keramike da uštede novac - kalcijum u ljuskama bi bila jeftinija alternativa kalcitu, koji se tradicionalno koristi u proizvodnji keramičkih predmeta. Pored toga, kalcit mora biti kopan, sa svim ekološkim posledicama koje se sa time podrazumevaju.

Štaviše, preduzeća u prehrabrenoj industriji koje bi snabdevale ljuske bi mogle da zarade novac njihovom prodajom keramičkoj industriji, umesto da troše novac na njihov transport i bacanje.

Proces je testiran u laboratoriji, i univerzitetska Kancelarija za tehnološki transfer sada traži partnere koji bi pomogli u finansiranju pilot projekta velikih razmera.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...
Darko 14.03.2024.
Pa kad cveta mito i korupcija. Ako se to is...

;