INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Samo-regenerišući polimer

18.11.2013. | Transmaterial

Istraživači sa Centra za elektrohemijske tehnologije (CIDETEC) u Španiji su stvorili polimer sposoban za samostalnu regeneraciju na sobnoj temperaturi, bez potrebe za bilo kakvim katalizatorima ili drugim spoljnim stimulansima. Nakon što se iseče na pola, materijal je u stanju da se regeneriše za samo dva sata, u potpunosti oporavljajući svoje mehaničke osobine.

Ovaj novi polimer se zasniva na poli(urea-uretan) tipu kompozicije - materijal koji se naširoko koristi u industriji. Kao rezultat toga, on može biti lako razvijen, a samim tim se očekuje da će novi materijal uskoro postati komercijalan. Njegovo otkriće otvara širok spektar industrijskih primena kod plastičnih komponenti, kako u automobilskom i elektro sektoru, tako i za izgradnju i razvoj biomaterijala.

Istraživanje, koje je objavljeno u časopisu Materials Horizons Kraljevskog društva za hemiju, sprovedeno je u okviru evropskog projekta SHINE, gde IK4-CIDETEC učestvuje kao partner u konzorcijumu različitih evropskih kompanija, istraživačkih centara i univerziteta.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;