INFONET-468X60-BANNER

Prednosti propana: Nisko-energetska alternativa

17.07.2013. | Gradjevinarstvo.rs

Iako se propan najčešće koristi za domaće, komercijalno i industrijsko grejanje, u toku je promena u kojoj će tečni naftni gas (TNG) igrati veću ulogu u smanjenju energetske potrošnje u zgradama.

Propan sigurno ima mnogo stvari koje mu idu u korist, posebno za udaljene seoske i zabačene lokacije koje nisu u stanju da se povežu na glavnu električnu mrežu. On ima jake ekološke akreditive. Prema britanskoj kompaniji BRE, tečni naftni gas je najniže ugljenično-intenzivno dostupno gorivo.

Osim toga, nedavna studija energetske konsultanske kuće NIFES Consulting Group, naručene od kompanije Calor Gas, pokazala je da komercijalni objekti mogu smanjiti emisije ugljenika za 22 odsto zamenom starih kotlova na mazut sa kotlovima koji koriste tečni naftni gas. Ovo je delom rezultat efikasnijeg sistema, a delom rezultat emisionih faktora za mazut sa 0,265 kilograma ugljen-dioksida po kWh, koji je viši od faktora za TNG koji je 0,214 kilograma ugljen-dioksida po kWh.

Pored toga, posebna studija objavljena ove godine u stručnom časopisu Environmental Impact Assessment Review, pokazala je da, u domaćinstvima, lož-ulje generiše dvadeset odsto više emisija gasova koji izazivaju efekat staklene bašte od tečnog naftnog gasa.

On je takođe više energetski efikasan. Ista NIFES studija je takođe pokazala da zamena kotla na mazut postavljenog pre 15 godina sa kotlom na tečni naftni gas može da smanji potrošnju energije za 11 odsto.

Posmatrano iz perspektive dostave i učinka, tečni naftni gas je takođe dokazano pouzdaniji. Jedna jedinica tečnog naftnog gasa će dati oko 270 jedinica pare. Ovo omogućava uskladištenje velike količine na licu mesta kao tečnost u kontejnerima pod pritiskom. Takođe, pošto se skladišti pod pritiskom, teško ga je ilegalno izvući van - što je sve veći problem za rezervoare za skladištenje maziva.

Ključa na -42ºC na atmosferskom pritisku, što znači da na njegov učinak ne utiče hladno vreme. To znači da se može obezbediti stalno snabdevanje gasom tokom cele godine bez obzira na spoljašnju temperaturu.

Iako veoma zapaljiv, on i dalje ima dobre bezbednosne akreditive, bar sa stanovišta zagađenja. Tečni naftni gas je netoksičan i curenja TNG isparenja neće predstavljati nikakvo značajno zagađenje za tlo ili vodu. Kao tečnost, on je lakši od vode, tako da ima ekološku korist da će uvek biti iznad nivoa vode. Bilo koje izlivanje tečnog naftnog gasa jednostavno isparuje i ne izaziva zagađenje vode i zemljišta.

Pored toga, dobavljači tečnog naftnog gasa obično poseduju rezervoare tečnog naftnog gasa, i stoga su i odgovorni za njihovo održavanje. To znači da kada se svaki put TNG dostavi, rezervoar se proveri od strane vozača i, povremeno, ceo sistem bude proveren od strane kvalifikovanog inženjera. U suštini, to znači da je rezervoar jedna stvar manje o čemu vlasnik kuće ili poslovnog prostora mora da brine.

TNG može biti integrisan sa nisko-ugljeničnom i obnovljivom tehnologijom kako bi pružio rešenja za ruralni komercijalni razvoj i renoviranje, koje kombinovano stvaraju pouzdano, celogodišnje, snabdevanje grejanja sa većim uštedama u emisiji ugljenika i novca. Ovo postaje sve više atraktivnija opcija.

Obnovljiva i nisko-ugljenična tehnologija koja može biti korišćena uz tečni naftni gas obuhvata kotlove, solarne i fotonaponske instalacije, gasno apsorpcione toplotne pumpe (GAHP) i kombinovane toplotne i električne sisteme (CHP).

Moderni kondenzacioni TNG kotao će smanjiti potrošnju goriva za čak 30 odsto ponovnim korišćenjem energije koja inače bude izgubljena. Kondenzacioni TNG kotlovi su pogoni za većinu komercijalnih prostora. Niže emisije gasova koji izazivaju efekat staklene bašte korišćenjem tečnog naftnog gasa namesto mazuta čini kondenzacioni TNG kotao posebno pogodnim.

Gasno apsorpcione toplotne pumpe su nisko emisiono rešenje za grejanje i toplu vodu koje mogu koristiti tečni naftni gas kao čisti primarni izvor goriva. One su pogodne za rad na otvorenom, što znači da nema potrebe za podstanicom, i mogu da postignu visoki nivo efikasnosti.

Kombinovani toplotni i električni sistem je efikasna, samostalna elektrana, koja je sposobna za proizvodnju i električne i toplotne energije od jednog izvora goriva. Dok generator proizvodi električnu energiju, toplotni nusprodukt se zarobljava i koristi za centralno grejanje i toplu vodu. Ako je potrebna dodatna toplota, rezervni kondenzacioni TNG kotao može povećati proizvodnju.

Sa povećanom potražnjom za visoko efikasnim energetskim rešenjima, porast korišćenja tečnog naftnog gasa je svakako dobra alternativa. Za udaljene lokacije, on je možda i najbolje rešenje.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;