INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Poboljšanje efikasnosti grejanja tople vode sa hladnom vodom

09.04.2013. | Gizmag

Osim grejanja i hlađenja kuća, grejanje vode je jedan od najvećih energetskih potrošača u prosečnom domu. Ali, šta ako možete bukvalno da koristite hladnu vodu da stvori toplu vodu? To je upravo ono što je Hal Slejter, pronalazač iz San Dijega, SAD, uspeo da uradi (ili makar tako tvrdi). On je izmislio sistem grejanje vode koji obećava da će poboljšati efikasnost grejanja vodom za 50 do čak 100 odsto.

Sistem radi na osnovu toga da je hladna voda koja se snabdeva domaćinstvima u umerenim klimatskim uslovima prosečne temperature oko 21° C, za koju istraživači kažu da je toploja za 8° to 11° C nego što je potrebno. Korišćenjem male voda-voda toplotne pumpe, sistem izvlači taj višak toplote iz vode u rezervoaru hladne vode od 80 litara i dostavlja je u tipične bojlere od 50 litara.

Uz finansiranje fonda Kalifornijske energetske komisije (California Energy Commission), Slejter se udružio sa istraživačkim timom Univerziteta u Kaliforniji iz San Dijega (UCSD), koga je predvodio dr Jan Kleisl sa Mašinskog i vazduhoplovnog fakulteta, kako bi testirali sistem.

Kako bi testirali realni učinak i utvrdili efekte različitih dolaznih temperatura hladne vode, oni su postavili tri prototipna sistema u domovima u primorskom, planiskom i pustinjskom podneblju. Oni su takođe pratili svaki sistem punih godinu dana kako bi uporedili performanse tokom različitih godišnjih doba.

Slejter je rekao da su svi sistemi bolje radili tokom letnjih meseci kada je hladna voda dolazila na temperatura preko 26° C, pružajući više toplote koja može biti iskorišćena. U zimskim mesecima u planinskom domu, temperatura dolazeće vode je pala na 13° C, što je temperatura na kojoj su rezervoari za hladnu vodu podešeni. Sistem se u osnovi vraća na električno grejanje vode u tim periodima.

Prema Slejteru, rezultati testa su pokazali napredak u efikasnosti grejanja vode za 50 odsto u odnosu na vodeće toplotne pumpe za grejanje vode. Međutim, on smatra da se sa dodatnim poboljšanjima, efikasnost može povećati na čak 100 odsto, što bi sistem stavilo rame uz rame sa najboljim solarnim grejačima vode, ali bez potrebe za krovne solarne panele.

Slejter je patentirao sistem i sada traži sredstva i proizvođača kako bi komercijalizovao sistem za pojedinačne i višeporodične aplikacije.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;