INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Solarna energija može da udovolji svim svetskim energetskim potrebama

25.01.2013. | Inhabitat

Kritičari obnovljive energije često tvrde da su eolska i solarna energija „butik“ izvori energije koji nikada ne bi mogli da zadovolje svetske potrebe za energijom, ali jedan novi izveštaj je utvrdio da solarna energija može da obezbedi svu potrebnu energiju u mnogim delovima sveta. Izveštaj, koji je proizveden od strane Svetskog fonda za zaštitu života (WWF - World Wildlife Fund), zajedno sa kompanijama First Solar, 3TIER i Fresh Generation, pokazao je da u sedam studija slučaja, manje od jedan odsto ukupne zemljine površine potrebno da 100 odsto zadovolji projektovanu tražnju za električnom energijom u 2050. godini, pokazujući da je solarna energija zaista održivi izvor energije u mnogim delovima sveta.

Novi izveštaj - „Solar PV Atlas: solar power in harmony with nature“ (Solarni fotonaponski atlas: solarna energija u harmoniji sa prirodom) - nalazi da proizvodnja solarne energije ne mora da bude u suprotnosti sa očuvanjem životne sredine. Za potrebe studije WWF i njegovi partneri su primere nalazili u Indoneziji, Madagaskaru, Meksiku, Maroku, Južnoj Africi, Turskoj i indijskoj državi Madja Pradeš.

Iako oni predstavljaju različite kategorije stanovništva i privrede, te zemlje i regioni imaju jednu zajedničku stvar: sve dobijaju podosta sunčeve svetlosti. Ali sunčeva svetlost nije jedina stvar potrebna za proizvodnju solarne energije; vladina politika koja je povoljna (ili bar otvorena) ka obnovljivoj energiji je nepohodna, i „ima prostora za optimizam u svakom od izabranih regiona“, prema izveštaju.

Godine 2010, 16,7 odsto globalne energije je proizvedeno od strane obnovljivih izvora, ali solarna energija je zastupljena sa samo 0,1 odsto od ukupne proizvedene električne energije. Izveštaj priznaje da je malo verovarno da će sva energija u bilo kojoj od ovih zemalja doći od solarnih izvora do 2050. godine, ali se kaže da je scenario od „100 odsto“ moguć sa minimalnim ometanjem životne sredine. Ono što bi bilo više izvodljivo, a što izveštaj sugeriše, bi bilo u okviru obezbeđivanja 30 odsto globalne energetske potrošnje iz solarnih izvora energije do 2050 godine.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;