INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Nerđajući čelik uz pomoć grafena

30.05.2012. | Gizmag

Heksavalnetna jedinjenja hroma su ključni sastojak u premazima koji se koriste za zaštitu čelika od rđe. Oni su takođe kancerogeni. Istraživači, stoga, su u potrazi za ne-toksičnim alternativama koji bi mogle da se koriste za zaštitu čelika od rđe.

Nedavno su naučnici sa Univerziteta u Bufalu (University at Buffalo) objavili da su razvili takvu supstancu. To je premaz koji uključuje grafen, folijasti materijal od ugljenika debljine jednog atoma koji je najtanja i najjača supstanca koja je poznata.


Komad čelika tretiran sa grafenskim premazom ispred netretiranog uzorka

Kompozitni premaz je napravljen od strane tima na čijem su čelu bili hemičari Sarbadžit Banerdže (Sarbajit Banerjee) i Robert Denis (Robert Dennis).

U početku, komad čelika obložen sa premazom je trajao samo nekoliko dana kada je postavljen kontinuirano u slanoj vodi. Kada je disperzija i koncentracija grafena u okviru namaza podešena, tretirani čelik je bio u stanju da traje oko mesec dana pod istim uslovima - slana voda korišćena u testovima je bila daleko više slanija od obične morske vode, tako da će čelik navodno trajati mnogo duže u realnim scenarijima.

Iako tačan sastav premaza nije objavljen, Benerdže veruje da "hidrofobna i provodna svojstva materijala mogu pomoći u sprečavanju korozije, odbijajući vodu i štetne elektro-hemijske reakcije koje transformišu gvožđe u oksid gvožđa, iliti rđu." Pored toga, izjavili su da je kompatibilan sa postojećim hardverom u objektima koji trenutno obavljaju elektro oblaganje hromom.


Tri verzije premaza koje sadrže različite količine grafena

Univerzitet je podneo zahtev za patent premaza. Kompanija Tata Steel, koja je sponzorisala istraživanje, već zadržava neka prava na tehnologiju. Naučnici sada rade na poboljšanju njegove moći izdržljivosti i kvaliteta njegovog finiša.

Ovo nije prvi put da se antikorozivni kvaliteti grafena istražuju. Ranije ove godine, naučnici sa Univerziteta Vanderbilt (Vanderbilt University) u Nešvilu (Tenesi, SAD) prijavili su da su koristili proces hemijskog taloženja u cilju stvaranja grafena direktno na površinama od bakra i nikla. Kada su bili podvrgnuti korozivnim elementima, metali su korodirali sedam (bakar) i dvadeset (nikl) puta sporije od netretiranih uzoraka.

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;