INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Suncokret fokusira sunčevu svetlost tamo gde želite

29.02.2012. | Gizmag

Neki ljudi imaju hladnu, mračnu sobu u svojoj kući koja prima malo, ako uopšte, sunčeve svetlosti iako ima prozor. Ako ste vi jedan od tih ljudi, a želite da uštedite struju, možda je baš ono što vam je potrebno kućni heliostat. Heliostati su motorizovani uređaji sa ogledalima koji se pokreću da kompenzuju promenljivi ugao ka Suncu kako se ono kreće preko neba, odražavajući njegove zrake na fiksne mete kao što su: prozor, fotonaponski paneli, ili solarne elektrane.

Iako je većina dostupnih heliostata namenjena za industrijsko korišćenje, kompanija Wikoda iz Masačusetsa (SAD) sada nudi heliostat za koji oni tvrde da je jedini heliostat projektovan za kućnu upotrebu po prikladnoj ceni.

Nazvan Suncokret, uređaj kompanije Wikoda sadrži mikroprocesor, motor za kretanje i senzore za detekciju sunčeve svetlosti, i svi su oni na solarni pogon - nijedan električni kabl nije potreban. On navodno može biti instaliran pomoću običnih alata i bez posebnog znanja, na ogradu ili druge stubiće u osunčanom delu dvorišta. Ako nisu dostupni pogodne tačke za montiranje, opciono PVC postolje se može kupiti.

Onda kada se postavi, on traži lokaciju Sunca tokom dana, konstantno se prilagođavajući da reflektuje svetlost na odobranu lokaciju. Njegova reflektujuća ravan ima površinu od pola kvadratnog metra, i može da preusmeri do 50.000 lumena sunčeve svetlosti. Pored prozora, druge mete predložene od strane kompanije su zaleđeni krovovi, trotoari ili cevi, vlažno drvo za ogrev, leja cveća, ili vlažan veš na konopcu.

Kompanija Practical Solar, takođe iz Masačusetsa, proizvodi stambene heliostate već nekoliko godina. Nedavno je, međutim, kompanija odlučila da se fokusira isključivo na komercijalne/industrijske proizvode, zbog nedostatka potrošačke tražnje.

Heliostat Suncokret (originalni naziv Sunflower Home Heliostat) se može kupiti preko sajta kompanije Wikoda za 399 američkih dolara, dok će vas postolje koštati dodatnih 50 dolara.

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;