INFONET-468X60-BANNER

Lunar Cubit: Ogromne solarne piramide napajaće Abu Dabi

07.02.2011. | Inhabitat

Moto ovih uglađenih crnih piramida je da "obnovljiva energija može biti lepa". Projekat nazvan Lunar Cubit, je u stvari, piramidalno oblikovan solarni kompleks projektovan da napaja hiljade domova u pustinji Abu Dabija.

Projekat koji je prvenstveno prezentovan na Land Art Generator Initiative, takmičenju koje traži od projektanata da integriraju umetnost i interdisciplinarni proces u konceptu obnovljive energije. Svaki od predloženih projekata mora da generiše dovoljno zelene energije za napajanje hiljade kuća, i ujedno bude inovativna, javna, umetnička instalacija.

Lunar Cubit sastoji se od osam manjih, sjajnih, piramida od solarnih panela koje okružuju centralnu, veliku, piramidu u polukrugu. Piramide se ponašaju kao lunarni kalendar, i centralna piramida je inverzno osvetljena u odnosu na faze meseca - što znači da je najače osvetljenja kada je mladi mesec.

Okružujuće, manje, piramide se ponašaju kao kazaljke sata za osam faza lunarnog kalendara, svetleći u različitim kombinacijama da bi pokazale rast ili opadanje mesečevih mena. Svaka je opremljena sa energetski efikasnim LED svetlima, naravno.

Po danu, piramide funkcionišu kao solarne elektrane. Svaki od bezokvirnih solarnih panela je napravljen od stakla i amorfnog silikona, i oni su sposobni da proizvedu dovoljno obnovljive energije za napajanje 250 domova.

To se možda čini da nije dovoljno efikasno kao klasična solarna elektrana, ali je izuzetno imajući u obzir da je to, ujedno, i umetnička instalacija. Ako bude izgrađena, Lunar Cubit bi povratio cenu gradnje za pet godina, kroz megavat sate čiste energije koju proizvodi.

Kompleks Lunar Cubit projektovan od strane Roberta Flottemesch-a, Jen DeNike, Johanna Ballhaus-a i Adrian P. De Luca, kombinuje moć meseca, antičke mere (proporcijalan je Keopsovoj velikoj piramidi u Gizi) i obnovljivu energiju.

Land Art Generetor Initiative trenutno traži partnera da bi započela izgradnju, i po završetku, očekuje se da će postati turistička destinacija.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;