INFONET-468X60-BANNER

Čuvena zelena zgrada u SAD slavi deset godina postojanja

31.01.2011. | Gradjevinarstvo.rs

Upravna zgrada fondacije Chesapeake Bay (CBF), Philip Merrill Environmental Center, koja je posvećena zaštiti ovog zaliva na atlantskoj obali SAD, otvorena je januaru 2001. godine. Odmah po otvaranju postala je poznata kao jedna od najzelenijih zgrada u Severnoj Americi.

Cena izgradnje iznosila je 17 miliona dolara (od čega je 3 miliona koštala parcela), što je bilo oko 46 dolara više po jednoj kvadratnoj stopi (oko 500 dolara više po kvadratnom metru). Zgradu je projektovao biro Smith Group (link na kraju teksta).

- Kada smo rekli projektantima da želimo toalete koji ne koriste vodu već otpad pretvaraju u kompost (đubrivo), gledali su nas kao da smo blesavi – kaže  Mary Tod Winchester, potpredsednik u CBF-u. Ideja je bila da nova zgrada organizacije kojoj je zadatak da čuva zaliv ne bude samo još jedan od zagađivača lokalnog okruženja.

Međutim, zahvaljujući početnim ulaganjima, zgrada je danas i dalje izuzetno efikasna uz ostvarene uštede za grejanje i hlađenje od oko 62.000 dolara godišnje. Pored toga, zgrada sada toši dnevno 90 galona vode, za razliku od komparativnih zgrada koje za dan potroše od 1.500 do 2.000 galona.

Geotermalni bunari sa toplotnim pumpama dosežu dubinu od oko 100m i pomažu da račun za grejanje i hlađenje ne prelazi 200 dolara dnevno za zgradu površine 28.000 kvadratnih stopa.

Zelena zgrada sadrži veliki broj preporučenih strategija održivosti. Od toga da je podignuta na mestu gde se nekada već nalazio objekat pa sve do lokalnih vrsta trava koje ovde rastu umesto “engleskih” travnjaka koji se moraju zalivati.

U zgradi su ugrađeni i senzori za kontrolu jačine svetlosti koji gase red sijalica veštačkog osvetljenja u onim zonama gde je dnevna osvetljenost dovoljna.

Podovi su izrađeni od plute kao održivog materijala, s obzirom da se pluta može uzimati sa drveta bez posledica za njegov dalji razvoj.

U podrumu zgrade nalazi se uređaj za kompostiranje organskog otpada iz wc-šolja koje ne koriste vodu. U ovom uređaju fekalna kanalizacija meša se sa piljevinom i dobija se hranljivo đubrivo.

Zgrada koristi PV solarne panele ali i ponovnu upotrebu materijala. Stara vinska burad upotrebljena su u svom osnovnom obliku za sakupljanje kišnice za zalivanje zelenog krova.

Čak i iznad automata za pića postoji senzor za praćenje pokreta. On registruje kada u zgradi nema nikoga duže vreme i prestaje da hladi pića do narednog dana.

Spušteni plafoni izrađeni su od recikliranog novinskog papira, a konferencijske prostorije imaju ventilacione kanale izrađenje od recikliranih velikih konzervi za zimnicu.

Linkovi:

  • CBF zgrada - link
  • Toaleti za kompostiranje - pretvaranje kanalizacionog otpada u đubrivo - link
  • Smith Group - link
  • Nova tehnologija kontrole LED osvetljenja - kontrolna kartica u džepu - link

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;