INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Nova generacija transparentih fasada sa PCM jezgrom za regulaciju temperature

28.11.2010. | Rita Catinella Orrell | Architectural Record

Nova generacija zastakljenih fasada sa PCM-om predstavljena je na AIA konferenciji (vidi tag AIA na kraju teksta) u Majamiju koja je održana u junu ove godine. GlassX sistem zastakljivanja sadrži PCM na bazi hidratnih soli koje zadržavaju spoljašnju toplotnu energiju i, po potrebi, koriste je za zagrevanje ili hlađenje zgrade.


Fasada sa GlassX panelima na staračkom domu u Švajcarskoj; arhitekta Dietrich Schwarz (levo)
GlassX paneli kao parapetni zid - ukupno 148m2 fasade pokriveno je GlassX panelima (desno)

Na taj način stakla sa PCM-om smanjuju količinu energije koja je potrebna za rad KGH sistema. GlassX ima U-vrednost od 0,08, zahvaljujući četvorostrukim staklenim panelima koje čine tri odvojena termopan panela - IGU (insulating glass units) - vidi ilustracije preseka sistema niže u tekstu:

  • prizmatični solarni filter koji reflektuje sunčeve zrake pod većim uglovima - spolja na fasadi 
  • dva zaštitna "low-E" filma na dva središnja/unutrašnja stakla (low emissivity - sposobnost površine da prima i emituje male količine dobijene energije)
  • PCM jezgro - između dva stakla ka enterijeru.

Napomena portala Gradjevinarstvo.rs - više o IGU i U-vrednosti pogledajte na linku na kraju teksta.

PCM - čuvanje energije u zidovima

PCM (phase-change materials - materijali koji menjaju agregatno stanje) koriste osobinu materijala da prelaze iz jednog u drugo agregatno stanje (npr. čvrsto u tečno), ili čuvaju ioslobađaju velike količine toplote sa veoma malom promenom u sopstvenoj temperaturi (fotografija iznad).


Na fotografiji gore - GlassX panel

PCM se može primenjivati za fasadne sisteme, kao što je ovde slučaj, ali može biti i u enterijeru. Jedan takav slučaj, gde se PCM primenjuje za izradu panela za pregradne zidove u enterijeru pronađite u tekstu na našem sajtu "Panelni proizvodi i završna obrada enterijera" - link na kraju.

Tako PCM fasadni i zidni sistemi zapravo predstavljaju neku vrstu savremenog efikasnog Trombovog zida (vidi link na kraju teksta).


- GlassX ima sličnu R vrednost kao beton, što je bilo nezamislivo za staklene fasade - kaže Ryan Dennett, predsednik kompanije Greenlite Glass Systems, koja je ekskluzivni distributer GlassX stakala za SAD.

- U jednom trenutku smo pomislili da su staklene zgrade stvar prošlosti, jer, zbog potreba energetske efikasnosti počeli smo da se vraćamo zgradama sa punim fasadama i prozorima - dodaje on - GlassX vam dozvoljava da i dalje projektujete staklene fasade uz gubitke energije koji prevazilaze građevinske standarde.

Ipak, GlassX jeste sistem koji propušta svetlost u prostoriju, ali zbog PCM jezgra nije potpuno transparentan kao klasične staklene fasade.

GlassX presek - leto: 3 - prizmatična struktura odbija sunčeve zrake; 4 - low-E folije; 5 - PCM jezgro ne zagreva enterijer (levo)
GlassX presek - zima, letnja jutra i večeri: 1 - veliki prolaz sučevih zraka pod malim uglom; 2 - low-E filmovi; 5 - PCM jezgro prima toplotu Sunca

Kocka leda koja se ne topi

Hidratne soli u PCM-u specijalno su određene za primenu u građevinarstvu tako da se zamrzavaju i otopljavaju na temperaturama koje se kreću u nivou onih u enterijeru. Sloj PCM-a debeo 2cm može primiti jednaku količinu toplotne energije kao betonski zid debeo 22cm. U 20-časovnom ciklusu ovoliki PCM sloj može emitovati od 16 do 30BTU (British thermal unit - mera za količinu energije koja se koristi u SAD i Velikoj Britaniji).

Ovo praktično znači da, u zavisnosti od količine PCM-a u fasadnom sistemu, tokom letnjih meseci on može smanjiti temperaturu u enterijeru od 4 do 6°C tokom letnjih meseci: - Možete ih dočarati kao kocke leda koje se ne tope - kaže Dennett.

GlassX je nastao u Švajcarskoj pre oko 10 godina i korišćen je već na mnogim zgradama u Evropi, a sada kreće u proboj na tržište SAD-a. Istoimena fabrika u Švajcarskoj nudi proizvod pod imenom GlassXcrystal (na sajtu kompanije GlassX možete preuzeti PDF-ove na nemačkom, engleskom i francuskom jeziku - vidi link na kraju teksta).

Cena GlassX sistema

Prosečna cena klasičnog trostrukog IGU panela u SAD iznosi od 20 do 30 dolara po kvadratnoj stopi (od 215 do 320 dolara po kvadratnom metru), dok GlassX košta od 60 do 90 dolara po kvadratnoj stopi (645 do 970 dolara po kvadratnom metru) - trostruko više.

- Međutim, dobićete vreme otplate od pet do deset godina, uz stalne uštede za KGH sistem i dugoročne uštede energije - kaže Dennet.


Linkovi:

  • GlassX (sajt kompanije u Švajcarskoj) - www.glassx.ch
  • Greenlite Glass Systems (distributer za SAD) - www.greenliteglass.com
  • PCM - Panelni proizvodi i završna obrada enterijera (Greenbuild Expo 2009) - klikni na link
  • Prozori - energetski efekti prozora, IGU, ostakljenje, zasenjivanje, U-faktor - klikni na link
  • Trombov zid - preko pola veka deo pasivne solarne arhitekture - klikni na link

  

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;