INFONET-468X60-BANNER

Sudopera

15.09.2010. | Katalog NAMEŠTAJ

Sudopera je osnovni element svake kuhinje. Sudopere nam olakšavaju život, ali i učestvuju u stvaranju dekora spajajući sve više u sebi funkcionalnost i estetiku.

Novi materijali, brojne raznolike forme korita... Proizvođači nude sve veći izbor sudopera koje mogu da se uklope u svaku kuhinju. Ipak, kada već imamo veliki izbor, želimo i da to uklapanje ne bude samo moguće, već savršeno. Ali veliki izbor dovodi i do velikih dilema – materijal, dimenzije, broj korita, način ugradnje... Ima toliko kriterijuma koje treba uzeti u obzir kada se bira sudopera da bi se dobila kuhinja koja je istovremeno praktična i lepa.

MATERIJAL SUDOPERE

Izbor materijala od kog je napravljena sudopera je najčešće povezan sa stilom kuhinje. Ipak, pošto različiti materijali imaju i različite vrline i mane, treba i njih uzeti u obzir i opredeliti se za materijal čije vam osobine najviše odgovaraju. Naravno, o uklapanju u stil kuhinje treba voditi računa, ali skoro svakom stilu odgovaraju makar dve vrste materijala između kojih možete da birate. Ranije, sudopere su bile keramičke. Sedamdesetih godina prošlog veka, zamenio ih je inox. Danas, sintetički materijali omogućavaju najsmelije zamisli u kuhinji.

Keramička sudopera

Otporna na toplotu, na zrake, mrlje i hemijske proizvode, keramička sudopera je laka za održavanje. Elegantna, neprolazna, ne žuti i veoma dugo zadržava originalnu boju zahvaljujući tankom sloju emajla. Uklapa se dobro u različite stilove kuhinja, ali na i u poslednje vreme veoma korišćene savremene kuhinje. To je jedan od razloga zbog kojih keramičkih sudopera danas ima manje u ponudi. Nezgodno je i to što su keramičke sudopere teške i podložne fizičkim oštećenjima. Naprslina nastala, na primer, padom šerpe, teško da se može opraviti.

Sudopera od inox-a

Najprodavanije sudopere u današnje vreme jesu sudopere od inox-a. Higijenske, fleksibilne i lake, a opet izdržljive, postoje u velikom broju različitih dimenzija i širokog spektra cena, uklapaju se u sve kuhinje, od profesionalnih do onih koje pripadaju visokom dizajnu. Osnovni nedostatak sudopera od inox-a jeste održavanje. Svaka kapljica ostavlja trag dajući utisak da je sudopera prljava. Osetljivost na ogrebotine predstavlja još jednu nepogodnost. Međutim, zahvaljujući dodatno obrađenoj površini, sudopere od inox-a nove generacije postale su otpornije.
Sudopera dobrog kvaliteta je ona koja je od inox-a kvaliteta 18/10, što označava materijal koji sadrži 18% hroma i 10% nikla. Brušeni inox je manje osetljiv na ogrebotine koje nastaju svakodnevnom upotrebom u odnosu na sjajni inox. Trajnost površina od brušenog nerđajućeg čelika vezana je za debljinu sudopere i za procenat nikla.

Sudopera od kompozitnog materijala

Kompozitni materijali su počeli da se probijaju na tržište sudopera osamdesetih godina prošlog veka. Sudopere od kompozitnih materijala imaju još i tu prednost što su dostupne u velikom broju oblika, dimenzija i boja. Jednostavne su za upotrebu, lake, otporne na toplotu i ogrebotine, lako se održavaju...
U zavisnosti od sastava sintetičkog materijala (smola, staklo, kvarc, granitni prah...) sudopera će imati različite kvalitete. Za najotporniju vrstu smatra se mešavina smole i granita.

Sudopera od prirodnog kamena

Sudopere od prirodnog brušenog kamena rezanog po meri, nude nesvakidašnji doživljaj, doživljaj otmenosti i bogatstva, a može se otići i korak dalje i napraviti i radna ploča od istog materijala. Ali, nesvakidašnja je i cena ovakvog poduhvata.

BROJ KORITA

Jedno, dva korita, sa ili bez oceđivača? Pri izboru broja korita vodimo se izgledom i potrebama, ali on zavisi i od raspoloživog prostora. Čak i kad postoji mašina za pranje sudova, sudopera sa dva korita je praktičnija. Sudopere sa dva ili tri korita, u današnje vreme se uglavnom proizvode tako da je svako korito različite dubine, pa ima i drugačiju namenu.

TIP UGRADNJE

Postoje tri osnovna tipa sudopere: nasadne, podgradne i u ravni sa radnom pločom.

Nasadne sudopere podrazumevaju postavljanje sudopere iznad radne ploče, odnosno ivice sudopere prekrivaju krajeve radne ploče. Ove sudopere moraju biti pričvršćenje specijalnim lepkovima koji ne samo da dobro vezuju sudoperu za ploču, već i sprečavaju prodor vode i načistoće ispod spojeva. To je najčešći tip sudopera i one su najlakše za ugradnju.

Podgradne sudopere se ugrađuju ispod radne ploče, ali, u tom slučaju, radna ploča mora biti od nepromočivih materijala boljeg kvaliteta jer će biti izložen dejstvu vode. Prednost ovog tipa udopera jeste taj što se prljavština ne skuplja okolo. Ovaj tip je i teži za ugradnju.

Najteže za ugradnju su, ipak, sudopere koje se postavljaju u istoj ravni sa pločom. Ovaj zadatak se zato uvek prepušta profesionalcima. Ovaj tip je izuzetno higijenski, prljavština se ne skuplja. Ukoliko se pak ošteti sudopera ili radna ploča, moraju se zajedno i menjati, a ovaj tip je inače skuplji od drugih.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...
Darko 14.03.2024.
Pa kad cveta mito i korupcija. Ako se to is...

;