INFONET-468X60-BANNER

Uskoro počinje izgradnje prvog net-zero naselja sa pristupačnim cenama kuća

10.05.2010. | Gradjevinarstvo.rs

U New Lenox-u, po tvrdnji USGBC-a nastaje prvo komercijalno net-zero stambeno naselje - Prairie Ridge Estates (često ime firmi i projekata u SAD). Naselje od 132 kuće, od 240 do 550m2, na godišnjem nivou trebalo bi da proizvodi više energije nego što potroši (zero-energy).

Ove godine, 10. aprila, postavljena je prva vetrenjača sa vertikalnim osama za generaciju električne energije za buduće naselje, visine 10m (na fotografiji).

Napomena: Za sada nije moguće videti kuće ukoliko ne pišete kompaniji koja stoji iza projekta kao potencijalni kupac ili predstavnik medija (ukoliko dobijemo više informacija od njih ili neku fotografiju dodaćemo u ovaj tekst).

- Ovakve kuće građene su i ranije ali je cena kuća bila tri do pet puta viša od klasičnih. Dakle, bile su nepristupačne prosečnom kupcu - kaže Jim Regan, rukovodeći projektom firme Energy Smart Home Builders - Mi smo, sa našim partnerima, pomerili granice energetske efikasnosti i ponosni smo što je to urađeno tako da gradimo prvo održivo naselje sa pristupačnom cenom kuća.

Ovih dana trebalo bi da započne gradnja prvih kuća. Projekat Prairie Ridge Estates u cilju vrhunske  energetske efikasnosti i brige za okruženje oslanja se na solarnu, geotermalnu i energiju vetra. Svi viškovi i manjkovi električne energije iz ovog naselja biće regulisani sa kompanijom ComEd.

Kuće je projektovao arhitekta  John Stanton iz biroa Stanton Architect, Crest Hill, Ilinois:

- Ovo je neverovatna mogućnost – kaže Stanton – Ove kuće smanjuju ili čak eliminišu troškove za energiju smanjujući negativan uticaj na okruženje dobrim dizajnom i izvođenjem. Više od godinu dana razrađivali smo ovaj projekat i jedva čekamo početak izgradnje.

Sve kuće prošle su prvi stepen LEED sertifikacije za zelenu gradnju od strane USGBC-a. Ovo takođe garantuje i da će operativni troškovi gradnje biti niži od onih na konvencionalnim gradilištima što izvođačima otvara prostor za zapošljavanje više radnika.

Pored energetskih aplikacija po Energy Star programu EPA-e, u ovim kućama predviđeni su podovi od prirodnog drveta, drveni nameštaj i delovi enterijera sa granitnim površinama, krovovi od bitumenske šindre i stolarija firme Marvin.

Pristupačnost ušteda

Stanton kaže da je njegova misija bila da ove kuće učini pristupačnim. Tako, prosečan kupac može da uživa u uštedama koje nisu tako često dostupne ovoj kategoriji investitora.

Firma Energy Smart Home Builders učestvuje u programu Energy Star i Builders Challenge-u (graditeljskom izazovu) iza kog stoji Ministarstvo za energiju.

Projekat je trenutno u fazi dobijanja dozvola, a kada se krene sa radovima za završetak biće potrebno od šest do osam meseci zavisno od veličine kuće i složenosti svih radova.

Linkovi:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;