INFONET-468X60-BANNER

Na pruzi Beograd-Pančevo radovi za 10 odsto preko plana (video)

11.07.2014. | Tanjug

Na izgradnji drugog koloseka pruge Beograd-Pančevo, koja se finansira ruskim kreditom, u protekla 3,5 meseca realizovano je 10 odsto više radova u odnosu na predviđenu dinamiku, izjavila je potpredsednik Vlade Srbije Zorana Mihajlović, a srpske železnice su najavili da će radovi biti gotovi krajem 2016. godine.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Mihajlović je, tokom posete tom gradilištu sa generalnim direktorom „Ruskih državnih železnica“ Vladimirom Jakunjinom, rekla novinarima da je pred „Železnicama Srbije“ veliki posao na modernizaciji srpskih pruga koja će biti finansirana ruskim kreditom od 800 miliona dolara. Na trasi nove pruge Beograd-Pančevo otvoreno je šest gradilišta, dužine oko pet kilometara.

Mihajlović, koja je i ministar građevine, saobraćaja i infrastrukture, poručila je i da će država učiniti sve da se poveća efikasnost u realizaciji projekata. Ona je naglasila da je pruga Pančevački most-Pančevo Glavna veoma važna za teretni železnički saobraćaj koji je važan za budućnost srpskih železnica, jer će na osnovu njega moći da ostvaruje veći prihod. Po završetku radova, dodala je, moći će istovremeno da se obavlja i putnički i teretni saobraćaj na tom železničkom pravcu.

Jakunjin je zahvalio Vladi Srbije i našoj državi i izrazio zadovoljstvo što radovi idu brže nego što je planirano. On je kazao da je upravo počelo bušenje prvog stuba za most na gradilištu u blizini stanice Pančevo Glavna i istakao da će taj projekat biti kvalitetno urađen. Ovo je prvi projekat iz ruskog državnog izvoznog kredita za modernizaciju srpskih železnica, koji je počeo da se realizuje 25. marta ove godine.

Reč je o deonici Pančevački most-Pančevo Glavna dugoj 15 kilometara, čijom izgradnjom, modernizacijom i elektrifikacijom će biti povećana propusna moć pruge, brzina vozova će biti povećana na 120 kilometara na sat i skraćeno vreme vožnje vozova na ovoj relaciji. Projekat obuhvata rekonstrukciju postojećeg koloseka i izgradnju i elektrifikaciju novog, drugog koloseka, ali i uređenje železničke infrastrukture u stanicama i na pruzi između Pančevačkog mosta i Pančevo glavne (Krnjača, Ovča, Pančevački most, Krnjača most i Sebeš). Vrednost posla je oko 91 miliona dolara, od čega se oko 78 miliona dolara obezbeđuje iz ruskog kredita, a oko 13 miliona dolara, odnosno 15 odsto vrednosti kredita obezbedila je na ime učešća država Srbija.

Mihajlović je zahvalila Jakunjinu što lično nadgleda realizaciju projekta i najavila da će u narednom periodu biti dodatno ubrzani radovi, kao i realizacija ostalih kredita za modernizaciju srpske železnice, koji se finanisraju iz ruskog kredita.

Jakunjin je kazao da je na sastanku sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem razgovarao o realizaciji tog projekta i lično ga izvestio o radovima. On je rekao da mu je Nikolić obećao da neće biti "nikakvih birokratskih zavrzlama" u realizaciji projekta koji će biti finanisirani iz ruskog kredita.

Generalni direktor „Železnica Srbije“ Dragoljub Simonović je istakao da je modernizacija pančevačke pruge i izgradnja drugog koleseka važan projekat za „Železnice Srbije“ i za državu. On je kazao da će vrlo brzo početi radovi predviđeni Aneksom dva, ugovora za remont šest deonica na železničkom Koridoru 10, u dužini od 112 kilometara.

Simonović je rekao da su srpske železnice sa kolegama iz Rusije usaglasile kupovinu dizel motornih vozova od ruske kompanije Metrovagonmaš za 100 miliona dolara iz ruskog kredita. Ranije je bilo najavljeno da će biti kupljeno između 25 i 27 novih vozova iz Rusije za taj novac.

Simonović je rekao da dobro napreduje i izrada projektne dokumentacije za prugu Stara Pazova-Novi Sad, kao i da je već zadat projektni zadatak za obnovu Barske pruge koja će se takođe raditi sredstvima ruskog kredita. Govoreći o pruzi Beograd-Pančevo, on je podsetio da su radovi počeli 25. marta ove godine i da je rok za završetak 960 dana, odnosno krajem 2016.

Glavni izvođač radova je kompanija „Ruskih železnica“ „RŽD Internešnal“, a podizvođači su domaće firme „Energoprojekt-Niskogradnja“ i „Mostogradnja“.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;