INFONET-468X60-BANNER

Novi Sad: Širi se kanalizaciona mreža

14.05.2014. | Dnevnik

Izgradnja prečistača otpadnih voda i kanalizacije u Rumenki, Stepanovićevu, Kovilju i Budisavi, prema navodima iz „Zavoda za izgradnju grada“, teče planiranim tempom. U Kovilju je prva faza izgradnje prečistača ušla u završnicu, a u pripremi je tender za drugu fazu posla, dok je u Stepanovićevu pre mesec dana počela izgradnja sličnog postrojenja.

Nakon što je prethodnih godina u Kovilju izgrađeno 46 kilometara kanalizacione mreže sa devet crpnih stanica, krajem prošle godine počela je i izgradnja prečistača. U prvoj fazi posla obavljen je građevinski deo, odnosno izgrađeno je postrojenje, postavljeni stubovi javnog osvetljenja i ograda oko kompleksa, koji je povezan makadamskim putem s putem Kovilj-Kać. Takođe, prečistač je povezan sa seoskom kanalizacijom i vodovodom, a izgrađena je i prijemna stanica za pražnjenje sadržaja septičkih jama. Preostalo je još da se izgradi cevovod do melioracionog kanala, gde će se ispuštati prečišćena voda, ali taj posao čeka prethodna arheološka istraživanja.

U drugoj fazi planirana je ugradnja hidromašinske i elektro opreme u postrojenje, te asfaltiranje pristupnog puta i internih saobraćajnica, kao i ozelenjavanje i pošumljavanje okoline. Vrednost posla iznosi 55.192.829 dinara, a izvodi ga firma „Graditelj NS“.

U Stepanovićevu je prošle godine izgrađeno sedam kilometara kanalizacione mreže, a ove godine obezbeđen je novac za preostalih 10,5 kilometara, koja će voditi do prečistača udaljenog oko kilometar od samog naselja. Na površini od oko 5.000 kvadratnih metara do sada je izgrađena upravna zgrada i interne saobraćajnice, dok je u toku izgradnja crpne stanice. Potrebno je još izgraditi cevovod između sela i postrojenja od 1.150 metara, a planirano je i hortikulturno uređenje kompleksa. I ovde je uposlen „Graditelj NS“, a investicija iznosi 96.560.500 dinara.

„Graditelj NS“ bi do polovine juna bi trebalo da završi i 6,8 kilometara kanalizacije u Rumenki, što grad košta 47.731.558 dinara. Gradi se u devet ulica, čije će se kanalizacije spojiti na kolektor u Ulici Jovana Jovanovića Zmaja, a odatle u prečistač otpadnih voda, koji se gradi na 280 metara od naselja kraj kanala Savino Selo, Novi Sad.

Budisavi neće biti potreban prečistač, pošto će se tamošnja kanalizacija, čija je izgradnja počela 28. marta, spojiti na kaćku, a time i gradsku kanalizaciju. U prvoj fazi gradi se 7,5 kilometara mreže u devet ulica u centru naselja. Do sada je izgrađeno 4,5 kilometra, a preostale su još tri ulice. Crpna stanica biće u Vojvođanskoj ulici, a izgradnjom kanalizacije u ovom delu sela, ističu u ZIG-u, stiču uslovi da i ostatak Budisave dobije kanalizaciju.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;