Kako do bolje zagrejanih stanova (video)

05.03.2014. | RTS

Na Svetski dan eneregtske efikasnosti, u Srbiji oko 80 odsto kuća nema ni izolaciju. Kroz niže račune, ulaganja u energetsku efikasnost se brzo isplate, jer su uštede energije od 20 do čak 70 odsto.

Zbog loše izolovanih zidova, tavana, podruma, dotrajale stolarije i neefikasnih električnih uređaja, samo domaćinstava potroše čak 50 odsto energije. Građani znaju koliko je važno poboljašati eneregtsku efikasnost.

Veoma je nelagodno kada duva košava, a u stanu bez obzira što su zatvorena vrata i prozori vetar može da podigne i tepih, žale se građani.

Od pre dve godine, sve nove zgrade i kuće moraju imati energetski pasoš. Bez njega nema upotrebne dozvole i u njemu piše koliko objekat troši struje, energije za grejanje i hlađenje. Stručnjaci upozoravaju da neki investitori kako bi prošli jeftinije posegnu za nekvalitetnim izolacionim materijalima.

Goran Rodić iz "Građevisko-industrijske komore" ističe da najveći deo materijala potiče sa crnog tržišta.

- Neophodno je da nazorni organi koji vode veće lokacije i veće objekte, kontrolišu materijale i ateste i da li se poštuju propisi i tehnologija postavljanja tih materijala. Lepo na svakom izolacionom materijalu sa legalnog tržišta piše kako se radi – navodi Rodić.

Načelnica "Odeljenja za energetsku efikasnost" Jasminka Pavlović kaže da je tehničkim propisima uređen kvalitet određenih proizvoda.

- Svaki investitor koji kod svog izvođača želi da proveri da li mu ugrađuje kvalitetan materijal treba da traži određene sertifikate, deklaracije i izveštaje određenih proizvođača – napominje Pavlovićeva.

Država je formirala budžetski "Fond za energetsku efikasnost". Najavljuju povoljne krediti za te namene. Za obnovu stambenih objekata moći će da konkurišu građani, a prvi put i skupštine stanara i lokalne samouprave.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


ILGRAD
ILGRAD
BEOGRAD-PINOSAVA
www.ilgrad.rs

ISOMAT
ISOMAT
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.isomat.rs

DOMIS ENTERIJERI
DOMIS ENTERIJERI
SREMSKA MITROVICA-LAĆARAK
www.domisenterijeri.com

HABERKORN
HABERKORN
NOVI SAD-VETERNIK
www.haberkorn.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Milan 29.03.2020.
Divno..da li neko zna koja je to boja i gde...
Svetlana 23.03.2020.
Postovana ministarka, objasnite nam kako da...
Grada 22.03.2020.
Jesmo li mi gradjani treceg reda
Milan 12.03.2020.
Kolike su dnevnice fizikalaca?
goran 11.03.2020.
"na teritoriji glavnog grada doneto jedno r...