INFONET-468X60-BANNER

Crna Gora: Uredba koči solarne elektrane

13.02.2014. | Novosti

Iako se na putu ka Evropi sve više priča o energetskoj efikasnosti i proizvodnje "zelene" energije, crnogorska vlada je Uredbom iz 2011. godine ograničila proizvodnju solarne energije. Uredbom o tarifnom sistemu za utvrđivanje podsticajne cene električne energije iz obnovljivih izvora energije i visokoefikasne kogerencije, iz septembra 2011. godine, predviđen je garantovan otkup solarne energije po ceni od 15 evrocenti, što je za 50 odsto skuplje od "klasične" energije.

Međutim, istom uredbom proizvodnja solarne energije ograničena je samo na „zgradama i građevinskim konstrukcijama“. "Novostima" je u Ministarstvu ekonomije, "Direktoratu za energetiku", potvrđeno da je proizvodnja solarne energije, zasada, ograničena.

- Postoje neke inicijative da se dozvoli gradnja solarnih elektrana i na većim površinama, ali to trenutno nije moguće – kazao nam je Anton Ljucović, iz "Direktorata energetike".

Tako, u Crnoj Gori neće skoro biti velikih površina zemljišta pokrivenih solarnim panelima, onakvih kakvi se mogu videti, recimo, u Italiji, Grčkoj, i u Hrvatskoj, iako je broj sunčanih dana u nekim delovima države bogomdan za solarne elektrane.

Liberalizacijom tržišta električne energije, kao proizvođači i snabdevači električnom energijom mogu se pojaviti svi zainteresovani koji ispune uslove i dobiju licencu. Kada je proizvodnja solarne energije u pitanju, istom uredbom ona se i stimuliše i ograničava.

Po rečima sagovornika "Novosti" iz struke, više je mogućih razloga za to. Kako je podsticajna cena za proizvodnju solarne energije izuzetno visoka, a njen otkup obavezan, pretpostavlja se da bi se u kratkom vremenu pojavio i značajan broj proizvođača koji bi investirali u solarne elektrane i ne bi morali da brinu gde će plasirati svoj proizvod.

Navedenom uredbom, koja je proistekla iz Zakona o energetici, proizvođač solarne energije stiče status povlašćenog proizvođača i sklapa ugovor o obaveznom otkupu sa crnogorskim operaterom tržišta električne energije po ceni od 15 evrocenti. Podsticajnu cenu za proizvedenu električnu energiju operator tržišta isplaćuje mesečno.

Prema rečima naših sagovornika, ukoliko bi se radilo o većim količinama te energije, to bi značajno opteretilo krajnju cenu.

Stimulacija

U okruženju, pre svega u Hrvatskoj, ali i u Bosni i Hercegovini, koje su ranije krenule u stimulisanu proizvodnju solarne energije, prvobitne cene već padaju. Kako objašnjavaju stručnjaci, do sniženja podsticajnih cena dolazi zbog snažnog trenda pada cena solarnih postrojenja i prodora jeftinih kineskih panela na evropsko tržište. Međutim, nigde u okruženju instaliranje solarnih panela nije ograničeno samo na krovove kuća i građevinske konstrukcije.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;