INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Da srpske firme konačno grade u Srbiji

10.02.2014. | Dnevnik

Kada je tokom prošle godine građevinska delatnost u Srbiji iz meseca u mesec beležila sve veći pad, svi su obećavali kako će ove, 2014. stvari krenuti na bolje. Optimizam je građen na bazi najavljenih izmena propisa koji se odnose na građenje, odnosno, na brže i lakše dobijanje građevinske dozvole, te na realizaciji značajnih infrastrukturnih projekata,  posebno na Koridorima 10 i 11.

Potpredsednik "Građevinsko-industrijske privredne komore" Srbije Goran Rodić izjavio je da predugo traju  problemi u oblasti građevinarstva i da je pogubno to što je većina poslova  u zemlji ugovorena stranim kompanijama, kao i to što  su podignuti krediti koji se ne koriste jer nije završena projektna dokumentacija, ali, uprkos svemu, veruje da je moguće pokrenuti ovaj sektor. Tvrdi da ima i novca i posla.

- Donošenjem novog zakona o planiranju i izgradnji očeku se nove investicije u Srbiju – kaže Rodić. - Ali, ne toliko stranaca, koliko početak realizacije razvojnih projekata, kao što su revitalizacija  puteva, železnice, obnova i izgradnja vodovoda, ali lokalne samouprave u svemu moraju da sarađuju. Osim toga, najavljeno je više projekata na Dunavu, koji se odnose na regulaciju plovnog puta, izgradnju obaloutvrda, izgradnju i proširenje sistema kanala i revitalizaciju i izgradnju novih sistema za navodnjavanje, plus realizacija projekata koji se rade u saradnji s EU, a odnose se na izgradnju i modernizaciju luka.

Rodić kaže da smo mi isuviše siromašna zemlja da bi dizali strane kredite za realizaciju projekata u zemlji i posao poveravali stranim firmama čiji profit prelazi 30 odsto, a domaće kompanije rade kao kooperanti po niskim cenama. Kako objašnjava, takav odnos tera naše firme u stečaj, stranci odnose profit, a narod vraća kredite, dok, istovremeno, nema ko da puni budžet i on je sve prazniji. Dok se takvo stanje ne prekine, nema nade u boljitak građevinarstva.

Tokom prošle godine posebno loši rezultati ostvareni su u oblasti visokogradnje, iako je država subvencionisala stambene kredite i tobože pomagala građevinsku industriju. Ove godine u oblasti stanogradnje očekuje se još teže stanje. Ciglari se teše mogućim većim izvozom, verujući da je kriza tamo negde prošla i da će se investicioni ciklus pokrenuti pre nego u Srbiji.

Ima nade

Zahvaljujući očekivanim promenama zakona o izgradnji, te  sklopljenim ugovorima s kineskim investitorima na izgradnji dela auto-puta na Koridoru 11 i energetskih kapaciteta u Kostolcu, kao i početku radova na Južnom toku, očekuje se da će ove godine doći do pozitivnog pomaka u vrednosti izvedenih građevinskih radova. Treba imati u vidu i realizaciju ruskog kredita za modernizaciju železničke infrastrukture i kuvajtskog kredita za izgradnju železničke stanice Prokop, što, sve zajedno, daje nadu neimarima.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...
Darko 14.03.2024.
Pa kad cveta mito i korupcija. Ako se to is...

;