INFONET-468X60-BANNER

Srpske firme lakše do posla u inostranstvu

30.12.2013. | Novosti

Srpske velike građevinske firme poput "Energoprojekta", "Planuma" ili "Puteva Užice" danas žive od poslova u inostranstvu. I dok na "tradicionalnim" tržištima, gde su godinama prisutni, brže i lakše dolaze do "zvanja" glavnih izvođača, u zemlji pretežno imaju status podizvođača stranih kompanija.

- "Energoprojekt" radi na četiri kontinenta, a imamo projekte koji su završeni u više od 70 zemalja – kaže Vladimir Milovanović, generalni direktor. - Trenutno na svetskoj listi konstruktora zauzimamo 222. mesto, a na listi internacionalnih konsultanata 124. Radimo u Kazahstanu, Rusiji, afričkim zemljama, Peruu... Vrednost ugovorenih projekata je 350 miliona evra. U narednoj godini planiramo da realizujemo oko 250 miliona evra iz postojećih ugovora. Istovremeno u planu je ugovoranje novih poslova u vrednosti koja premašuje 200 miliona evra. Ovu godinu završavamo sa prihodima od oko 240 miliona evra i profitom, koji premašuje četiri miliona evra.

Ova srpska najpoznatija firma prisutna je danas i na Koridoru 11, gde radi najduži tunel na trasi koja se finansira iz azerbejdžanskog kredita.

- Nije bilo moguće da srpske firme dobiju poslove na Koridoru 10 jer su kvalifikacioni uslovi bili takvi da eliminišu mogućnost da budemo nosioci posla – kaže Milovanović. - U Srbiji mnogi još nisu naučili lekciju i izvukli pouku iz scenarija "Nibensa".

Prema rečima Ratomira Todorovića, generalnog direktora "Planuma", nije lako obezbediti poslove u inostranstvu zbog bankarskih garancija, ali snalaze se one naše firme koje dugo rade na trećim tržištima.

- U zemlji imamo drugu vrstu problema – navodi Todorović. - U startu smo eliminisani. Kriterijumi na tenderima su takvi da favorizuju strance. Proverava li iko njihove bankarske garancije, a neka država samo proba da ih naplati, neće uspeti. Dokle ide ta nepravda, najbolje govori recimo primer "Mostogradnje". Raspiše se tender i uslov je da je firma radila most od 500 metara, a odlično naši znaju da je najduži most koji je "Mostogradnja" radila u poslednjih par godina 460 metara. I "Planum" živi od radova u inostranstvu i imamo gradilišta u Rusiji, Kazahstanu, Angoli...

U Rusiji grade hotel sa pet zvezdica

"Putevi Užice" nedavno su ugovorile posao vredan 400 miliona dolara u Anapi na obali Crnog mora. Gradiće hotel sa pet zvezdica. I u Moskvi im je poveren posao vredan, takođe, 400 miliona dolara. U Sočiju ova srpska firma privodi kraju izgradnju ukupno oko 600.000 kvadrata, a u Alžiru ih očekuje posao na izgradnji bolnice.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;