Svetska banka nudi pomoć za završetak Koridora 10

18.10.2013. | Tanjug

Ministar saobraćaja Aleksandar Antić danas je u Beogadu informisao delegaciju Svetske banke o dinamici gradnje Koridora 10 u Srbiji, za čiji završetak je ta međunarodna finansijska institucija veoma zainteresovana kao jedan od glavnih kreditora. Gosti iz Vašingtona su izrazili spremnost da se kroz učešće eksperata projektnog menadžmenta pomogne u realizaciji svih projekata na kojima je SB angažovana u Srbiji, saopštilo je Ministarstvo saobraćaja. Delegaciju SB je na sastanku u Vladi Srbije predvodio vodeći stručnjak te banke za transport i održivi razvoj zadužen za Evropu i centralnu Aziju, Baher El Hifnavi.

Antić je istakao da su glavni ciljevi Ministarstva saobraćaja da se, pored uspešnog završetka svih započetih projekata saobraćajne infrastrukture na teritoriji Srbije, istovremeno radi na uspostavljanju održivog sistema rehabilitacije putne mreže i njihovog redovnog održavanja, što do sada nije bio slučaj. Ministar je, takođe, naglasio da je paralelno sa svim graditeljskim poduhvatima, izuzetno važno raditi na izgradnji svesti svih učesnika u saobraćaju o potrebi podizanja opšteg nivoa bezbednosti i saobraćajne kulture, kao uslova održivog razvoja u ovoj izuzetno dinamičnoj privrednoj grani.

Predstavnici SB informisali su ministra Antića o nameri da se aktivnije uključe u projekte strukturne reforme železničkog saobraćaja u Srbiji i da doprinesu unapređenju putničkog i teretnog saobraćaja železnicom u svetlu obaveza koje će naša zemlja preuzeti na tom polju u procesu pristupanja EU.

Na sastanku je bilo reči i o aktivnijem uključivanju Srbije u regionalni projekat tri susedne zemlje na sanaciji plovnog puta reke Save, što je od velikog interesa za Srbiju, kao zemlju sa nedovoljno iskrošćenim vodnim potencijalom u oblasti transporta u velikom interesu. Dogovoreno je da se na kraju višednevne posete Srbiji, tim Svetske banke ponovo susretne s ministrom Antićem u cilju upoznavanja sa rezultatima monitoringa i utvrđivanja daljih koraka saradnje, navedeno je u saopštenju.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Veoma sam zadovoljan sa vašim solarnim sist...
Miloš 01.01.2020.
Ona trolejbuska okretnica, koju je neki "mo...
SAŠA 23.12.2019.
Ovo je dokaz da građane ne treba uzimati mn...
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...