INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Pad stanogradnje oborio još 35 privrednih grana

14.10.2013. | Dnevnik

Pad građevinske industrije i izgradnje stanova negativno se odražava na ukupna privredna kretanja u zemlji i nivo bruto domaćeg proizvoda. Ekonomisti već duže vreme upozoravaju na tesnu povezanost ovog industrijskog sektora s BDP-om, zbog čega je i država još pre tri godine uvela subvencije za građevinarstvo, međutim, plodovi ubrani nisu.

Građevina je nastavila da se strmoglavljuje, a negativni trend koji je u drugom kvartalu ove godine prešao 40 procenata povukao je za sobom oko 35 privrednih oblasti, od industrije građevinskog materijala, elektro-industrije, građevinske industrije, do proizvodnje stakla, tepiha, podova i podnih obloga...

Predsednik Samostalnog sindikata građevinara Srbije Duško Vuković kaže za naš list da je građevinarstvo u vrhu oblasti koje stvaraju novu vrednost, od infrastrukturnih do stambenih objekata. Dokle god stagniraju ovi sektori, sagovornik kaže da država ne može da očekuje porast BDP-a, jer građevinarstvo treba ozbiljnije da ga povuče. 

- Zbog dugogodišnjeg pada građevinarstva neophodna nam je ozbiljna strategija privrednog i ukupnog razvoja proizvoda i usluga u Srbiji – kaže Vuković. - Primera radi, povećanje PDV-a na informacionu tehnologiju s 8 na 20 posto predstavlja lutanje onih koji kreiraju privredni i ekonomski ambijent u Srbiji. Mi kao sindikat smatramo da Srbija može da bude konkurentna u oblasti građevinarstva, s obzirom na tradiciju i znanje, jer imamo i dobre inženjere i radnike.  Ali, mi izgradnju kapitalnih objekata poveravamo stranim kompanijama koje zaposle našu kvalitetnu radnu snagu za jeftine pare, što se negativno odražava na dohodak Srbije.

Dobar poznavalac prilika u oblasti građevinarstva Goran Rodić kaže da  pad građevinske industrije značajno smanjuje rast BDP-a, što znači da se nova Vlada kao i dosadašnje i dalje ne bave ključnim problemima, a to je pokretanje investicija, jer bi se tada pokrenula cela građevinska industrija. Ukoliko se i  porez na stanove poveća  s 8 posto na 20, ne daj bože, Rodić kaže da bi to bio poslednji udarac građevinarima i kraj građevinskoj operativi, koji već danas beleže pad proizvodnje i usluga za blizu 50 odsto. A dok oni rade, rade i radnici u 35 pratećih oblasti). Ako se zna da predstoji reforma  javnog sektora, Srbiji u sadašnjim uslovima preti još veća nezaposlenost. Ekonomisti tvrde da  mogu da je spase jedino nove investicije.

Ubitačno crno tržište

Dok naše cementare beleže pad proizvodnje za  oko 40 posto, ovaj građevinski materijal se prodaje na crnom tržištu, a, kako kaže Vuković, stiže iz Albanije. Zato se mora ozbiljno raditi na poboljšanju domaćeg realnog sektora, mora se doneti strategija iz koje će se videti gde će se ulagati i  gde će se zapošljavati ljudi. Kroz sadašnje mere štednje se to ne vidi. Vuković kaže da smo od njih svi mnogo očekivali, a na kraju smo dobili općeniti zahtev za  razvijanje proizvodnog ambijenta, ne znajući šta to precizno znači i odakle kreće.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;