"Eco-recycling" reciklira auto i teretne gume - zaštita čovekove okoline i ekonomska isplativost

29.06.2009. | Politika

"Eco-recycling" je prva fabrika u Srbiji za reciklažu auto i teretnih guma, kao i drugih vrsta gumenog otpada koji se godinama gomila na deponijama.

Reciklaža se obavlja po svim ekološkim standardima i propisima Evropske unije tako da nema štetnog uticaja na životnu sredinu.

Kompleks pored mesta Sirig, teritorija opštine Temerin, obuhvata 3.600 m2 betonskih bokseva za bezbedno skladištenje i postupanje sa otpadnim pneumaticima, i proizvodnu halu 2.400 m2 gde je instalirana najsavremenija lnija za reciklažu guma renomiranog danskog proizvođača.

Tehnološki proces reciklaže počinje sečenjem guma na krupnije komade veličine 10 centimetra, zatim u narednoj drobilici na još sitnije - promera oko 2 centimetra. Dalje se kroz vibra sita i magnetne separatore u više faza odvajaju čelična žica i platno, tako da se na kraju postupka, guma prolazeći kroz još dva mlina, dobija gumeni granulat čistoće 99,9%. U postupku ovakve reciklaže nema nikakvih propratnih zagađenja životene sredine.

Osim velikog značaja za zaštitu čovekove okoline, reciklaža guma je i ekonomski izuzetno isplativ projekat, jer od korišćenih proizvoda stvara proizvode s novom vrednošću.

 

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Šebek Snežana 08.06.2021.
Šta od dokumentacije treba priložiti uz pri...
Saša 04.06.2021.
Eto mu politike, sad će reći da mi nismo mo...
Nina 04.06.2021.
Imam kucu od 70 kvadrata treba se promeniti...
Nina 04.06.2021.
Kako se prijaviti na koj br ili kako vec
Milan 01.06.2021.
Cena po m2 i cena lepka
Koliko otprili...