Most Zemunski kej-Lido na papiru čeka finansijere

23.07.2013. | Politika

Idejni urbanistički projekat za izgradnju pešačkog mosta koji će povezivati Zemunski kej i plažu Lido sačinjen je i u načelu prihvaćen. Očekuje se da projekat dobije "zeleno svetlo" kroz izmene i dopune Generalnog urbanističkog plana za grad Beograd. Time bi bio ispunjen višedecenijski san Zemunaca i ostalih zaljubljenika u Veliko ratno ostrvo, kaže autor projekta Milosav-Miša Stamenov, član Veća gradske opštine Zemun.

Pešački most bi trebalo da bude dugačak 350 metara, a širok šest. Premošćavao bi Dunav na istom mestu gde je prethodnih godina bila postavljana pontonska ćuprija. Predviđeno je da noseći stubovi budu betonski, konstrukcija metalna, a gazna površina od drveta. Preko njega bi mogla da prelaze i dostavna, policijska, vojna, vatrogasna i vozila Hitne pomoći. Izgradnja bi trebalo da košta između pet i pet i po miliona evra.

Idejnim projektom predviđen je i restoran vidikovac, visine 26 metara, koji bi bio postavljen pred ulazak na most sa prizemnim prostorijama iz kojih bi se kontrolisao prelazak preko ćuprije i mini-galerijom. Iznad bi bio podignut restoran u obliku diska sa otvorenim kružnim pogledom na Beograd, Zemun i Ratno ostrvo, a nad njim bi bila prohodna krovna terasa. Cena izgradnje tog objekta je između 620.000 i 650.000 evra.

Na Velikom ratnom ostrvu bi, prema idejnom projektu, bio otvoren restoran "Lido", u vidu velike sojenice, a u njegovom sastavu bi trebalo da bude i dvadesetak apartmanskih jedinica, namenjenih turistima, ali i ekolozima, biolozima, učesnicima stručnih seminara. Planirana površina ovog ugostiteljsko-turističkog kompleksa je oko 1.200 kvadratnih metara, a cena izgradnje između 400.000 i 430.000 evra.

- Na ostrvu će biti i sportsko-rekreativni centar sa terenima za sportove koji su vezani za vodu, a cena njegove izgradnje procenjena je na 240.000 do 260.000 evra. Projektom su predviđeni i takozvani prateći objekti za administraciju, lekarsko osoblje, policiju i vatrogasce, spasilačku službu. Svi bi bili podignuti kao sojenice i izrađeni od prirodnih materijala, a cena je oko 130.000 evra – zaključuje Stamenov.

Troškovi realizacije projekta čija je okosnica pešački most iznosili bi oko 7,5 miliona evra. Ideja je da prelazak preko mosta bude besplatan jer je, kaže Stamenov, bolje da posetioci novac potroše na ugostiteljsko-turističke sadržaje koji će se nuditi sa obe strane ćuprije. Naravno, sve zavisi od toga ko će biti glavni finansijer projekta.

Kreativni tim

Idejni urbanistički projekat za fiksni pešački most do Lida zamislio je i uobličio Milosav Miša Stamenov, rođeni Zemunac, po zanimanju mašinski tehničar. Dragocenu pomoć pružili su mu Branko Bojović, Miroslav Kostić, mostograditelj Ljuba Kostić, arhitekta Zlata Jarić i načelnik odeljenja za građevinske poslove u Zemunu Mirjana Šisler.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Predrag 24.07.2021.
Interesuje me cena po mq kako se krece
Saša 19.07.2021.
A je l' može prvo obilaznica oko Kragujevca...
Aleksa 14.07.2021.
Glavnu stavku niste naveli, a to je, trenut...
DARKO 12.07.2021.
Zato što su najkorumpiranija državna instit...
Rasa 08.07.2021.
Koji je uslov za dobijanje subvencije za fa...