Emirati ulažu 400 miliona dolara za vodu

14.06.2013. | Novosti

Razvojni fond iz Abu Dabija, iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, finansiraće završetak izgradnje Regionalnog vodosistema (RVS) "Bogovina", koji će trajno rešiti problem vodosnabdevanja u Timočkoj krajini, potvrdio je Mlađan Dinkić, ministar finansija i privrede.

- Sa vladom UAE, dogovoreno je da ulože oko 400 miliona dolara u sisteme za navodnjavanje i odvodnjavanje u Srbiji – kazao je Dinkić. - Najveći deo te sume biće investiran u Vojvodini, dok su dva projekta, koja su prošla iz centralne Srbije, izgradnja RVS "Bogovina" i jedan iz Mačve.

Do sada je u izgradnju RVS "Bogovina", u koji se od 2000. godine uopšte nije ulagalo, investirano 20 miliona evra. Dodatnih pet miliona evra je uloženo u izradu projektne dokumentacije za izgradnju brane, čija je predračunska vrednost 54 miliona evra.

RVS "Bogovina", koji je, po prvobitnom projektu, trebalo da bude završen još 2004. godine, trebalo je da trajno reši problem vodosnabdevanja svih opština u Timočkoj krajini i stvori uslove za navodnjavanje 7.000 hektara obradivih površina u ovom kraju. Pored toga, podizanjem brane, visoke 54 metra i dugačke 400 metara, trebalo je da se napravi akumulaciono jezero, kapaciteta 50 miliona kubika vode, što znači da bi pet puta bilo veće od Borskog jezera!

Izgradnjom RVS "Bogovina", čija je izgradnja počela početkom devedesetih godina prošlog veka, bila bi sprečena i opasnost od poplava, jer bi se zimi akumulacija delimično praznila. Tako bi, kada dođe do otapanja snega sa okolnih planina, u slivu od 380 kvadratnih kilometara, vode ulivale u Bogovinsko jezero.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Bojan 17.09.2020.
Rokovi su prosli...zjape rupe, tu i tamo na...
Andrea 13.09.2020.
Svidja mi se ova ideja ali ne znam koliko j...
Žilijen 09.09.2020.
Da li ima neka informacija o ovom tenderu? ...
Milan 07.09.2020.
Prave prototip koji će moći da skladišti 1k...
Vesna 01.09.2020.
Sadasnji put Paracin-Zajecar-Negotin prolaz...