Kupovina stana u Srbiji kao lutrija

14.06.2013. | E-kapija

Zgrada useljena u julu 2012.

Kupovina stana u Srbiji je kao lutrija, samo srećnici na kraju budu u dobitku. Kako bi donekle osigurali svoj novac, kupci se i dalje odlučuju za državu kao sigurnog investitora, uprkos tome što su sve glasnije pritužbe na najvećeg državnog graditelja – Građevinsku direkciju Srbije.

Kupci stanova u naselju Stepa Stepanović čekali su na useljenje više od pola godine, a obećane vrtiće i škole moraju da traže protestima u centru grada. Mnogo gore su prošli kupci stanova GDS u beogradskom naselju Braća Jerković. Posle manje od godinu dana u svojim stanovima, sve je izvesnije da će se iz njih iseljavati.

Zgrada im tone, pukotine su na zidovima, zbog bezbednosti im je isključen gas, pa već mesec dana žive i u strahu i bez tople vode. Koliko su objekti loše urađeni, najbolje ilustruje to da je jedna zgrada utonula u zemlju čak devet centimetara, što je četiri puta više nego što je dozvoljeno. Pored toga, ni pojedine etaže više nisu u istoj ravni, iako su na početku bile.

Novi stanovi

I Građevinski fakultet, koga je angažovala GDS, je potvrdio da su pukotine i prsline na nenosećim i nosećim elementima nastale usled sleganja većeg od dozvoljenog i da taj proces nije završen. Stručnjaci Građevinskog fakulteta ukazuju da je neophodno da se provere sve instalacije, i da se uradi sanacija temelja i izgradnja drenažnog sistema kako bi se rešio problem odvođenja površinskih i podzemnih voda na celoj lokaciji.

Iz Građevinske direkcije su rekli da su na osnovu izveštaja Fakulteta pokrenuli proceduru za izbor projektanta sanacije i na osnovu projekta će uraditi sve što je neophodno kako bi se garantovala sigurnost i stabilnost objekta. U GDS-u nemaju odgovor na pitanje kada će i da li će stanarima stići gas, kada će početi sanacija temelja, koliko će trajati… Saznaje se jedino da je na osnovu naloga Uprave protivpožarne policije, urađeno ispitivanje svih instalacija u objektu (gas, vodovod, kanalizacija), koje je pokazalo da ne postoje bilo kakva oštećenja instalacija.

- Direkcija je Sektoru za vanredne situacije uputila žalbu na Rešenje o zabrani korišćenja gasa, jer je ispitivanje pokazalo da su instalacije ispravne i objekat bezbedan – navedeno je u Direkciji.

Dok se loptica prebacuje sa jednih na druge, stanarima ostaje da sačekaju sutrašnju skupštinu Građevinske direkcije Srbije na kojoj će biti razmatrani svi zahtevi kupaca.

 
Share |

Komentari: 1

Miro Rozman 17.06.2013 21.51.54

Poštovani

Kod državnih investicija je uvjek problem oko kvaliteta radova. U Sloveniji imamo na taj račun mnogo problema sa bolnicama u kojima su se nakon tri godine useljenja počeo kvariti vodovod, školama u kojima su se posle pet godina upotrebe pokazali nedostaki i slaba gradnja, tako da je potrebna totalna sanacija i mnogo toga mogu još nabrojati.
To je sve zbog lošeg nadgledavanja radova, zbog toga jer se u fazi biranja davaju ponude sa nerealno nizkim cijenama samo da bi se dobio državni posao iako je preuzemnik radova več na početku znao, da sa tim novcem ne može odraditi kvalitetu radova koje zahtevaju standardi gradnje.
Najviše puta problem je plačati nezavisne kontrole, koja bi bez komentara izbacila iz sistema sve nekvalitetna poduzeća in poduzetnike, koja bi beskompromisno stajala za kvaliteom materiala i radova. Za taj sistem kontrole uvjek nestane novca i na kraju se događa, da su zgrade neupotrebljive, da su nesigurne, da ne dobiju dozvole za upotrebu i. t. d.
Sam radim u građevinarstvu 23 i pol godine i svašta vidim na terenu ali uvjek se pokazalo ako su se našle pare za kontrolora gradilišta i to tolko dobre pare, da kontrolor nije imamo razloga da se pusti podplatit sa strane građevinara, tada je sigurno projekat išao pravim putem i radovi i materiali bili su kvalitetni.
Zato mislim, da treba raditi na tom segmentu.
Ako je pokoja reč ne čita dobro nemojte mi zamjeriti Srpski sam sam naučio.

Lep pozdrav sa sunčane strane Alpa.

Miro Rozman

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Goran 04.08.2020.
Dobar dan, želim da odradim izolaciju krova...
Шумадинац 03.08.2020.
Да ли заиста нема никог ко би сагледао неоп...
Maja 31.07.2020.
Molim vas za cenu izolacije penom po m2 za ...
Aco 25.07.2020.
Da se moze graditi od ove cigle pečenjara.
Daniel Zebeljan 25.07.2020.
Koristio bi penu u brodogradnji.Kome se obr...