Beograd: Niko ne kupuje stanove

08.02.2013. | B-92

Prodaja stanova u glavnom gradu gotovo je zamrla uprkos tome što su cene nekretnina za trećinu manje nego pre nekoliko godina. Ponuda na tržištu je slaba, mešalice pred novim zgradama malo gde rade, a ljudi su nesigurni u svoju finansijsku budućnost zbog čega se mnogi plaše da reše svoje stambeno pitanje, kažu vlasnici prestoničkih agencija. Oni ipak tvrde da je sada trenutak za pronalaženje novog doma jer će nekretnine da poskupe na proleće zbog investicija u Srbiju.

U protekloj godini malo toga se promenilo. Cene stanova u prigradskim naseljima i dalje su u "padu", dok se iznos novca koji je potrebno izdvojiti za lokacije u centru nije promenio nekoliko meseci.

Procenjuje se da u glavnom gradu ima više od 3.000 nedovršenih nekretnina, a neprodatnih stanova mnogo više. Ipak, vlasnici agencije ističu da je ponuda slaba, kao i da se kupci pri kupovini nadaju loto dobitku koji će ispuniti sve njihove želje – u centru, lep, jeftin i blizu svega.

"Veoma je teško pronaći pravu priliku, da u centru grada pronađu garsonjeru ili jednosoban stan za 50.000 evra. Ipak, izuzetaka ima pa se na Vračaru može pronaći lokacija za 1.500 evra ali i do 2.500 evra po kvadratu. Desilo se da su stanari pronašli stan koji im je odgovarao po svim kriterijumima, ali su odustali jer nije imao centralno grejanje", kažu iz agencije za nekretnine.

Kupci su u strahu da li da kupuju ili prodaju i kada je za to pravi trenutak, stalno se nadajući boljim uslovima. Da bi u Beogradu bilo više vlasnika stanova nego zakupaca, vlasnici agencija kažu da se moraju složiti sve kockice - da se poveća kupovna moć građana, budu bolji uslovi za kredit i osiguraju radna mesta. Prema prognozama ekonomista, to neće baš skoro.

Najtraženiji su mali stanovi, garsonjere i jednosobni stanovi. Njihova cena po kvadratu ujedno je i najviša jer ih je malo u ponudi. Lokacije u Mirijevu, Miljakovcu i Borči nisu baš popularne.

 
Share |

Komentari: 1

Dejan 11.02.2013 12.25.59

Informaciju o padu cena nekretnina za 30% slušamo već tri godine. Do sada bi tom proporcijom stanovi bili jeftiniji za 90% u odnosu na cene iz 2008. pa bismo ih dobijali maltene džabe.

Ja bih molio da sledeći put postavite pitanje profesionalcima, koji barataju informacijama a ne spekulacijama, jer upravo ovako gradimo pogrešnu sliku o stanju u oblasti prometa nepokretnostima.

Podsećanja radi imate projekte Stepa Stepanović, Belville, West 65, gde se stanovi prodaju i to dnevno.

Takođe podsećanja radi ne postoji niti jedan zvaničan podatak o broju prodatih nepokretnosti u Beogradu i Srbiji na mesečnom ili bilo kom drugom nivou. Predlažem da pokrenete ovo kao pitanje u odgovornim ministarstvima, pa da onda diskutujemo na temu.

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Milan 08.01.2021.
Možete li mi zamjeniti lezaj u pumpe grunst...
Zvonko 05.01.2021.
Pa godina 2020 je prosla, ja zivim na zapad...
Darko 05.01.2021.
Kada bi se odbili svi zahtevi za legalizaci...
Ivana 04.01.2021.
Idealno resenje za kucne uslove,molim vas k...
cica 29.12.2020.
Od ovih 20 do 30 postrojenja bilo bi lepo k...