INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Most na Drini između Ljubovije i Bratunca do kraja 2014

07.02.2013. | Tanjug

Novi most na Drini, između Ljubovije i Bratunca, trebalo bi da bude izgrađen do kraja 2014. godine, najavljeno je danas u Beogradu na sastanku ministra građevine Srbije Velimira Ilića i ministra saobraćaja Republike Srpske Nedeljka Čubrilovića. Ilić je izjavio da će preko tog mosta Srbija i RS biti povezane, kao i da će to biti jedna od najboljih veza Srpske sa budućim autoputem od Beograda prema Crnoj Gori, odnosno Koridorom 11.

On je naveo da će taj most biti povezan sa Koridorom 11 preko Pecke i Valjeva. Srpski ministar građevine je kazao da je već započeta priprema i da je Srbija uplatila novac za izradu projekta koji radi Saobraćajni institut CIP iz Beograda, kao i da bi projekat trebalo da bude gotov za dva do tri meseca.

Na toj lokaciji je, prema rečima ministra Ilića, već počelo ispitivanje zemljišta za izgradnju stubova mosta. Kada bude završen projekat, biće raspisan tender za izbor izvođača radova, naveo je Ilić dodajući da će Srbija finansirati gradnju mosta, a RS prilaznu saobraćajnu infrastrukturu sa njihove strane.

Srpski ministar građevine je kazao da je u Srbiji nedavno već napravljen put kod Pecke kako bi se dobila dobra veza sa RS. Ilić je rekao da će se u narednom periodu graditi put koji će preko Zlatibora povezati Srbiju i RS u pravcu prema Višegradu.

Ministar saobraćaja RS Čubrilović je izjavio da je gradnja mosta na Drini koji će povezati Ljuboviju i Bratunac zajednički projekat o kojem se razgovaralo tokom prethodne dve godine. Čubrilović je kazao da je prvo bilo problema oko izbora lokacije, a da sada treba rešiti da li će biti dva prelaza ili jedinstvena kotrola na granici. On je rekao da će biti razmotreno kako da se pokriju troškovi za podizanje nasipa i da se uštedi na gradnji samog mosta.

- Kada projekat bude urađen, imaćemo predračun cena izgradnje mosta – dodao je Čubrilović.

Ministar saobraćaja RS je istakao da će privrednici s obe strane Drine imati veliku korist od novog mosta, ali i Srbija, RS i BiH u celini. On je rekao da je na sastanku bilo reči i povezivanju sa Koridorom 11 u Srbiji, kao i povezivanju Srbije sa Koridorom 5c, izgradnji turističkih sadržaja i drugim pitanjima. Čubrilović je kazao da je sa Ilićem razgovarao i mostu na Rači, otvorenom pre nekoliko godina za saobraćaj, gde još nije zaživeo zajednički granični prelaz.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;