Ministarstvo građevinarstva pokrenulo inicijativu za promenu statusa zgrade Generalštaba

04.02.2013. | E-kapija

Ministarstvo građevinarstva i urbanizma pokrenulo je inicijativu Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture da se zgrade Generalštaba vojske Srbije u ulici Kneza Miloša u Beogradu, koje su 2005. godine proglašene za kulturno dobro, obrišu iz registra kulturnih dobara, u cilju preduzimanja neophodnih sanacionih mera, saopštilo je to ministarstvo.

U skladu sa ovlašćenjima propisanim u Zakonu o ministarstvima, Republička građevinska inspekcija izvršila je vizuelni inspekcijski pregled zgrade Generalštaba vojske Srbije u Beogradu koja je oštećena u NATO bombardovanju 1999. godine. Konstatovano je da se delovi zgrade prema Nemanjinoj ulici mogu urušiti u slučaju elementarnih nepogoda što predstavlja neposrednu opasnost za život i zdravlje ljudi, odnosno bezbednost saobraćaja. Time se predlaže vlasniku objekta da po hitnom postupku preduzme sve potrebne mere na objektu, odnosno pomenutom delu zgrade, u cilju otklanjanja eventualne neposredne opasnosti, navedeno je u saopštenju.

Da podsetimo, prilikom nedavne posete Beogradu šeik Abu Dabija Muhamed bin Zajed pomenuo je ideju o izgradnji luksuznog hotela na mestu gde se nalazi urušena zgrada Generalštaba u Beogradu.

 
Share |

Komentari: 1

Snežana 12.02.2013 21.27.51

Može, samo da vrate predjašnji izgled po projektu prof. Nikole Dobrovića.

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...