INFONET-468X60-BANNER

Srbija najveći rasipnik energije u Evropi

20.11.2012. | Kamatica.com

Od tri miliona zgrada u Srbiji, 70 odsto nema izolaciju, ne samo po evropskim standardima, već ni po našim važećim domaćim propisima. Otuda ne čudi što su naša domaćinstva najveći rasipnici energije u Evropi.

Po novom Zakonu, svaki novi objekat treba da ima termoizolaciju od 12 centimetara, čime se troši tri puta manje energije.

Kada bi se na kući od 200 kvadrata, što je prosečna površina kuće u Srbiji, izolovala samo fasada, domaćinstvo bi godišnje uštedelo sto hiljada dinara za grejanje i hlađenje, a investiciju isplatilo za dve-tri godine. Ministarstvo građevina otvorilo je i sajt kako bi građane obavestilo o tom poslu.

Vlada je odlučna da kroz energetsku efikasnost poboljša kvalitet življenja i da štedi energiju. Prvi put obuhvaćeni su i socijalni stanovi, a uvođenjem energetskih pasoša napravljen je prvi korak.

Prvi energetski pasoš dobila je poslovna zgrada na beogradskom Dedinju. Potvrdu o energetskoj efikasnosti dobiće uskoro još 150 zgrada u Srbiji. Sprečavanju daljeg rasipanja energije trebalo bi da doprinese i usvajanje Zakona o racionalnoj potrošnji.

Ministarka energetike Zorana Mihajlović kaže da je povećanje energetske efikasnosti prioritet rada ove Vlade i resornog ministarstva, a da je cilj da se do kraja godine donese Zakon o racionalnoj potrošnji energije i svi podzakonski akti, njih oko 30.

Predstoji dosta rada, jer najčešća slika srpske kuće ili zgrade pokazuje neizolovane krovove, neomalterisane zidove i vrata i prozore koji ne dihtuju.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


AUSTROTHERM-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;