INFONET-468X60-BANNER

Primedbe RPK Kragujevac na Nacrt prostornog plana za područje Šumadijskog, Pomoravskog, Raškog i Rasinskog okruga

29.10.2012. | E-kapija

U Kragujevcu je 24. septembra 2012. godine održana javna prezentacija Nacrta prostornog plana za područje Šumadijskog, Pomoravskog, Raškog i Rasinskog upravnog okruga, kao i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja regionalnog prostornog plana na životnu sredinu.

Regionalna privredna komora Kragujevac je nakon javne prezentacije dala u ime privrednika ovog regiona primedbe na nacrt prostornog plana i izveštaj o strateškoj proceni uticaja i dostavila ih u pisanoj formi gradskoj/opštinskoj upravi kao i Republičkoj agenciji za prostorno planiranje.

Ove primedbe se odnose na funkcionalna urbana područja, gde predstavnici Komore smatraju da je neophodno da se funkcionalna urbana područja označe u savremenim okvirima, gde je neophodno iskoristiti nov popis stanovništva i nove funkcionalne odnose, kako bi Funkcionalno urbano područje Kragujevac uključilo i opštine Topola, Aranđelovac, Lapovo, Svilajnac i Rekovac.

Sledeće primedba se odnosi na rang gradskih centara, pošto Kragujevac, kao najveći grad ovog područja, nije u Prostornom planu Republike Srbije označen kao centar u rangu Niša i Novog Sada. Smatra se da se kroz javni uvid i proces usvajanja RPPa Šumadijskog, Pomoravskog, Raškog i Rasinskog upravnog okruga jasno mora definisati taj stauts kao osnov za dalje planiranje, što Kragujevac i jeste po svojim povezanostima sa svetom i po funkcijama koje ima.

Primedba je data i na osovine razvoja. Naime, trougao Lapovo-Pojate-Kraljevo je drugim prostornim planovima i posebno tempom realizacije potisnut u odnosu na trougao autoputeva Beograd-Pojate-Preljina. Kragujevac bi time ostao na "saobraćajnom ostrvu", pa je neophodno da se kroz Regionalni prostorni plan pojača razvojna osovina Ibar-Gruža-Lepenica, kao kičma komuniciranja Šumadije i zapadne Srbije sa evropskim Koridorom 10, odnosno sa AP Kosovom i Metohijom, Makedonijom, Albanijom i Crnom Gorom.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;