I građevinci u izvoznoj ofanzivi

02.10.2012. | B92

Privredna komora Beograda pozvala je Ministarstvo građevine i urbanizma da se uključi u izradu strategije za srpsku izvoznu ofanzivu.

Sa savetnikom ministra građevine Veselinom Sjekloćom održan je sastanak na kojem je bilo reči o nedavnoj aktivnosti Privredne komore Beograda, koja je pripremajući materijal za Nacionalni savet za oporavak privrede, anketirala veliki broj svojih članova o njihovom vidjenju prevazilaženja teškoća u poslovanju.

S obzirom na to da se određeni broj sugestija i predloga odnosio na oblast građevinarstva i urbanizma, Sjekloći su prezentovani pristigli predlozi, saopštila je komora.

Građevinarstvo je bila privredna grana sa značajnim izvoznim kapacitetima koji su u protekle dve decenije oslabljeni usled gubljenja pozicija i strateških partnerstava u Rusiji, Severnoj Africi, Bliskom Istoku, Južnoj Americi i drugim tržištima.

Jedan od važnih zadataka na kojima će se raditi u predstojećem periodu biće aktivnosti na ponovnom uspostavljanju poverenja starih partnera i privlačenju novih, najavljeno je iz PKB, uz ocenu da građevinski sektor ima probleme sa neodgovarajućim obrazovanjem i nedostatkom kadrova majstorskog i tehničkog profila.

U skladu sa ovim problemom dogovoreno je da će Udruženje građevinarstva Privredne komore Beograda uputiti predlog Ministarstvu građevinarstva i urbanizma vezano za organizovanje kratkih i efikasnih kurseva za specijalizaciju i osposobljavanje kadrova u ovoj oblasti, čime bi se smanjila i nezaposlenost u Srbiji.

Privredna komora Beograda podržava u svakom smislu najave Ministarstva građevinarstva i urbanizma vezano za ubrzavanje procesa legalizacije i izdavanje građevinskih dozvola.

Takođe, kada su u pitanju infrastrukturni projekti izgradnje koridora i nove Glavne železničke stanice u Beogradu, Privredna komora Beograda sa svojim udruženjima građevinarstva i saobraćaja podržava napore ministra Ilića i spremna je da se uključi u realizaciju navedenih projekata sa svim raspoloživim resursima, stručnim službama i privrednicima.

Komora je saopštila da će tim povodom u najkraćem roku organizovati okrugle stolove i druge stručne skupovi na tu temu.

 

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Iva 26.11.2021.
Kako se osb ploce na plafonu terase mogu ob...
Mira 22.11.2021.
Da li se zna ko je investitor i nadzor ?
Nenad 13.11.2021.
Lepa vest za vlasnike vikendica na području...
Radoslav 11.11.2021.
Od Marta do Novemra 2021 nema ankete. Gde je
Tehno Konstrukt 10.11.2021.
U Srbiji, neki manji preduzimaci sto rade r...