INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Srbija ima kreativne i inovativne stručnjake

11.05.2009. | Trimo

Saopštenje za javnost

Kompanija Trimo nagradila je desetoro mladih stručnjaka sa Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, na osmom konkursu za Trimove nagrade za istraživanje. Kao kompanija koja nagrađuje najbolje i doprinosi daljem razvoju struke u celini, Trimo je ove godine dodelio 10 priznanja najboljim diplomskim i magistarskim radovima, odbranjenim tokom kalendarske 2008. na arhitektonskim, građevinskim i mašinskim fakultetima i višim školama u Srbiji.

Ove godine nagrađeno je 5 diplomskih i 5 magistarskih radova sa Arhitektonskog fakulteta u Beogradu. Od 2001. godine novčano je nagrađen 21 rad mladih srpskih stručnjaka, što Srbiju stavlja na drugo mesto po broju dodeljenih nagrada na ovom konkursu. Dodela Trimovih nagrada dobitnicima iz 12 evropskih zemalja odigrava se u Ljubljani, 14. maja, uz prisustvo svih nagrađenih.

„Trimo nagrade za istraživanje imaju jasnu svrhu: da podstaknemo mlade stručnjake u njihovom radu, otvorimo nove mogućnosti saradnje između Trima i akademske sfere, kao i da omogućimo studentima i mentorima da u svojim naučnim radovima upotrebljavaju podatke iz realnog života i da rešavaju probleme na koje nailaze tokom rada. Trimo nagrade za istraživanje takođe jasno i nedvosmisleno predstavljaju priznanje kvaliteta, ali i funkcionalnu upotrebu pojedinačnih istraživačkih radova – što, nažalost, nije nužan činilac svih doktorskih, magistarskih i diplomskih radova iz akademske sfere.

Ovaj konkurs je očigledan primer razvoja saradnje između privrede i akademske sfere, a radovi mladih stručnjaka pokazuju da se na srpskim fakultetima radi sistematično i kvalitetno i da Srbija ima kreativne, inovativne i dobre stručnjake“, izjavio je Miloš Ebner, MBA, predsednik komisije za istraživački rad.

Takođe, ovim putem studenti i njihovi mentori lakše uspostavljaju kontakt sa Trimom kao preduzećem, i ta saradnja nastavlja se i dalje, u raznim oblicima. Više od 25 odsto nagrađenih na različite načine i dalje sarađuje sa Trimom. Tako su akademci uključeni u razvojne projekte ili kao spoljni saradnici na delimičnoj ili celovitoj primeni njihovih ideja.

Na konkursima do ove godine bilo je 11 nagrađenih radova iz Srbije – osam diplomskih je iz oblasti arhitekture, sa Univerziteta u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, a jedan iz mašinstva. Nagrađen je jedan doktorski rad – sa Arhitektonskog fakulteta u Beogradu (2008), a jedan magistarski rad iz oblasti građevine je sa novosadskog fakulteta (2007). Osam nagrađenih radova je sa beogradskih fakulteta, dva su iz Novog Sada, jedan iz Niša. Na prošlogodišnjem konkursu (2008) iz Srbije je pristiglo pet radova, od čega su nagrađena četiri – svi sa Arhitektonskog fakulteta u Beogradu (tri diplomska rada i jedna doktorska disertacija).

Od 2001. do danas, na konkursu su dodeljene ukupno 284 nagrade, a više od četvrtine nagrađenih sarađuje sa Trimom na različite načine i posle nagrađivanja, uglavnom na razvojnim projektima. 2004, konkurs je podignut na međunarodni nivo, i od tada je dodeljena 251 nagrada – od čega je u Srbiju, uključujući i ovu godinu, otišla 21 Trimova nagrada za istraživanje. Srbija je druga država po broju dodeljenih Trimovih nagrada za istraživanje, odmah iza Slovenije.

Inače, ove godine na konkurs su pristigli radovi iz 12 evropskih zemalja: Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Velike Britanije, Rumunije, Makedonije, Češke, Bugarske, Mađarske, Poljske, Crne Gore i Hrvatske.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


PROMO TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;