INFONET-468X60-BANNER

Ko su mogući ruski kandidati za kupovinu smederevske "Železare"?

10.09.2012. | Tanjug

Protokol sastanka Komiteta za međuvladinu trgovinsku, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju, koji su prošle nedelje potpisali ministar rudarstva Milan Bačević i ruski ministar energetike Aleksandar Novak, sadrži i ponudu Srbije Rusiji da kupi "Železaru Smederevo" za jedan dolar. Bačević otkriva da je među kandidatima "ozbiljna ruska kompanija" koja je "vezana za neke druge poslove u Srbiji", kao i da su predstavnici te kompanije već bili u Beogradu na razgovorima, ali odbija da kaže o kome se radi.

U sferi metalurgije u Srbiji su od ruskih kompanija prisutne dve kompanije - "Mečel" i "Uralski rudarsko-metalurška kompanija" (UGMK), a ova druga je ranije već kupila Fabriku bakarnih cevi u Majdanpeku.

"Mečel" je jedna od vodećih ruskih kompanija a njen biznis sastoji se od četiri segmenta: rudarskog, metalurškog, legura gvožđa i energetskog.

Kako je navedeno na sajtu kompanije, "Mečel" objedinjuje proizvođače uglja, koncentrata gvozdene rude, čelika, valjane robe, železnih legura, prerađivačkih proizvoda, gotivne i električne energije.

U Srbiji je ova kompanija prisutna kroz "Mečel sistem" iz Beograda koja se bavi prodajom prozivoda od gvožđa.

Što se tiče UGMK, poznatog kod nas po engleskom nazivu "Ural Mining and Metallurgical Company", o mogućoj zainteresovanosti ove kompanije za "Železaru" spekulisalo se odmah pošto je bivša srpska vlada 18. aprila raspisala tender.

Ekspert moskovskog holdinga UK "Finam menadžment" Dmitrij Baranov rekao je Tanjugu da mogućnost da je UGMK zainteresovan za železaru "teoretski postoji", budući da je ta kompanija već prisutna na srpskom tržištu, ali da bez obzira na ponudu da se železara kupi za simboličan jedan dolar, sve zavisi od toga koliki su troškovi, gubici i dugovi železare.

UGMK je drugi po veličini proizvođač bakra u Rusiji, kompanija je formirana 1999, a sedište joj je u Sverdlovskoj oblasti, na Uralu.

Kako je navedeno na zvaničnom sajtu kompanije, UGMK objedinjuje gotovo 50 preduzeća različitih grana industrije u raznim regionima Rusije. Sa godišnjim obrtom od nekoliko milijardi dolara, UGMK spada u najveće vertikalno integrisane kompanije Rusije.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;